·220 syf.····Okunma: 31 Mart 2022 23:19 “Kafamızın içindeki yankılardan fazlası değiliz. Sesimiz başımızdaki duvarlara çarpıp geri dönüyor, duyan yok.”
Selaamm herkese! Distopya sever okurlarım için harika bir alternatifle geldim bugün. Konuşan bir timsahla beraber iktidar oyununa katılmaya hazır mısınız? Yo’, yanlış okumadınız. Bu hikâyenin kahramanlarından birisi, konuşan bir kara timsah. Gürkan Kadıoğlu imzalı “Majer Mayer ve Kara Timsah” distopya ile kara mizahı buluşturuyor. Eser, @kirmizileylekyayinlari etiketiyle okurun karşısında.
Külüstür radyosu, sürekli zincir atan eski bisikletiyle kendi halinde münzevi bir hayat yaşayan Majer Mayer; giderek insanları yutan, kişiliksiz bırakan, baskıcı ve totaliter bir sistemin yönettiği ülkenin sözde “orta sınıf” insanıdır. Kamp kurmak ve kafa dinlemek için tek başına ayrıldığı şehre, yanında yeni ve bir o kadar da ilginç arkadaşıyla dönecektir. Fakat hiçbir şey bıraktığı gibi kalmamıştır. Şehir halkı büyük bir yıkımın eşiğindedir. Evler kundaklanmakta, kapitalistler infaz edilmektedir. Kaos, masum insanların ölmesiyle doruklara ulaşır. Majer Mayer ve Kara Timsah, kendilerini bir anda olayların ortasında bulurlar...
Günümüz dünyasında her birimizin farkında olmadan sisteme ne denli boyun eğdiğini gösteren bir kitaptı okuduğum. Ayrıca distopik bir komedinin de gayet mümkün olduğunun kanıtı. İktidara giden yolda her şeyi mübah sayan anlayışın devamlı kazanması, zamanla ilkelerin ve hukukun ortadan kalktığı bir mizahî öyküyü doğuruyor. Kitap, günümüzdeki sistem kavramına dair sosyolojik açıdan başarılı birçok alt metni de içeriyor. Ayrıca güçlü bir mizahi yönü de var. Günümüzde ortaya çıkan “yaşam koçluğu” gibi ilginç meslekler, kitapta yine mizahi bir biçimde eleştiriliyor. Kara Timsah'ın insanlara ayak uydurması ve siyasete karışması, yine oldukça ilginç sahneleri beraberinde getiriyor. @gurkan.kadioglu , eseriyle beni hem güldürdü hem düşündürdü. Zira yazdıkları, ufuktaki yeniliklerin mizahla yoğurulmuş bir habercisi gibiydi âdeta. Beni bu güzel eserle buluşturduğu için kendisine teşekkür ediyor, eserinin daha çok okura kavuşmasını diliyorum.