Puan vermedi·98 syf.····Okunma: 28 Nisan 2022 17:26 Kitap kısa ama çok fazla fikre yer verilmiş. Aslında hepimizin bir yerde düşündüğü şeyleri yazmış çağdaş sanat ile ilgili. Saçmalığı ve piyasasıyla ilgili. Yazar bunu söylemiş olmakla kalsaydı :)
Hem çizer hem de bir okuyucu olarak bu kitap beni çok sorgulattı. Sorgulayıp yazarın haklı olduğu birkaç ufak nokta dışında kesinlikle sanat üzerine felsefe yapmak, sanatın aslolan kaygısı yani kendinden öncekilerden farklı olabilmek adına şuan dünyayı ve sanatçıları bu şekilde manipüle ettiği kanısındayım.
Kapitalist düzen tüketim toplumunu beraberinde getirdi evet ama yalnız sanat değil hayatın her alanında geçerli. Bunu yalnızca sanat üzerinden yapmak bana kötücül bir yaklaşım olarak geliyor. Çağdaş sanat bunun daha kolay bir yolu ve popülerliğe giden yolda iyi bir malzemeydi sadece. Kendiyle çeliştiği pek çok nokta olmuş yazarın ki bunları kabul de ediyor.
Bir sanat yapıtını ortaya çıkarırken sanatçı süreçte neler yaşar bunlardan bi haberdir yazar.
Sanatçı ve izleyici diye ayırmak da yanlıştır bana kalırsa çünkü sanatçı da kendi yapıtının ve de kendisinin izleyicisi oluyor bir ‘şey’ ortaya çıkarırken.
Çağdaş sanatın yerilecek noktaları çok var buna ben de katılıyorum. ‘Sanat camiası’ diye bir terimin varlığı bile başlı başına büyük bir sorun.
Döngüselliğin sanatın yaratıcı formuna aykırı olduğundan bahsetmiş yazar. Bunun iki yüzlülük olduğunu söylemiş. Diyeceğim şu ki insan zihninin kendisi bile bahsettiğiniz döngüselliğe aykırı bu evrende. Bunu bilerek hayatta kalmaya çalışan, varoluşuna estetik değerlerle, çabalarla, sorularla anlam katmaya uğrasan bir varlığı bu kadar yermek bana acımasızca geliyor.
Birçok cümlesinde tekrar ettiği antropolojik bakış açısı, birer canlı olarak hepimizin beslenme üreme gibi temel ihtiyaçlar dışında hiçbir şey yapmamasını mı gerektirir? İnsan olmak, kendini gerçekleştirmek terimleri hiçbir şey ifade etmiyor mu?
Lanetli pay diye bir terimin ve kitabın varlığını yazar ile öğrendim. Bence asıl meseleyi çok güzel özetleyen bir terim. Enerji fazlamızı, zihinsel karmaşıklığı aktaracağımız bir form arıyoruz hepimiz. Ve milyonlarca yıldır insanlık bunu en iyi sanat ile yapmıştır.
Çağdaş sanat kisvesi çarkın bir koludur evet. Estetik sanatın farklı olduğunu düşünüyorum. Bir nesne diyerek bu kadar yerilmemelidir.
Sanat yüceltilmek zorunda değildir tabi ki. Piyasası da olmamalıdır, olamaz da bana kalırsa. Yazar bunu söylemiş olmakla kalsaydı. :)