Yeni Sanat Düzeni ve Çağdaş Estetik 1

Orijinal Adı:
Le complot de l'art

2022 31. kitabı
Okunma: 28 Nisan 2022 17:26
Kitap kısa ama çok fazla fikre yer verilmiş. Aslında hepimizin bir yerde düşündüğü şeyleri yazmış çağdaş sanat ile ilgili. Saçmalığı ve piyasasıyla ilgili. Yazar bunu söylemiş olmakla kalsaydı :) Hem çizer hem de bir okuyucu olarak bu kitap beni çok sorgulattı. Sorgulayıp yazarın haklı olduğu birkaç ufak nokta dışında kesinlikle sanat üzerine felsefe yapmak, sanatın aslolan kaygısı yani kendinden öncekilerden farklı olabilmek adına şuan dünyayı ve sanatçıları bu şekilde manipüle ettiği kanısındayım. Kapitalist düzen tüketim toplumunu beraberinde getirdi evet ama yalnız sanat değil hayatın her alanında geçerli. Bunu yalnızca sanat üzerinden yapmak bana kötücül bir yaklaşım olarak geliyor. Çağdaş sanat bunun daha kolay bir yolu ve popülerliğe giden yolda iyi bir malzemeydi sadece. Kendiyle çeliştiği pek çok nokta olmuş yazarın ki bunları kabul de ediyor. Bir sanat yapıtını ortaya çıkarırken sanatçı süreçte neler yaşar bunlardan bi haberdir yazar. Sanatçı ve izleyici diye ayırmak da yanlıştır bana kalırsa çünkü sanatçı da kendi yapıtının ve de kendisinin izleyicisi oluyor bir ‘şey’ ortaya çıkarırken. Çağdaş sanatın yerilecek noktaları çok var buna ben de katılıyorum. ‘Sanat camiası’ diye bir terimin varlığı bile başlı başına büyük bir sorun. Döngüselliğin sanatın yaratıcı formuna aykırı olduğundan bahsetmiş yazar. Bunun iki yüzlülük olduğunu söylemiş. Diyeceğim şu ki insan zihninin kendisi bile bahsettiğiniz döngüselliğe aykırı bu evrende. Bunu bilerek hayatta kalmaya çalışan, varoluşuna estetik değerlerle, çabalarla, sorularla anlam katmaya uğrasan bir varlığı bu kadar yermek bana acımasızca geliyor. Birçok cümlesinde tekrar ettiği antropolojik bakış açısı, birer canlı olarak hepimizin beslenme üreme gibi temel ihtiyaçlar dışında hiçbir şey yapmamasını mı
2025 116. kitabı
Bu kitabı okurken garip bir tanıdıklık hissi yaşadım. Sanki uzun süredir sezdiğim ama tam ifade edemediğim o “sanat neden artık büyüleyici gelmiyor?” sorusunun cevabı karşıma çıkmış gibi… Baudrillard bazen sert, bazen de bir çeşit kırgınlıkla anlatıyor bunu. Ve ben o kırgınlığı çok iyi anladım. Sanatın özgünlüğünü kaybedip bir gösteriye dönüşmesi kısmı özellikle içime oturdu. Artık hiçbir şey kendisi olduğu için var olmuyor; her şey yeniden üretilebilir, paketlenebilir, parlatılabilir bir şeye dönüşüyor. Bu, bence sadece sanatın değil, hepimizin yaşadığı bir şey. İçerikler, imgeler, hikayeler… hepsi kusursuz ama bir o kadar boş. Baudrillard’ın altını çizdiği bu boşluk bana fazlasıyla tanıdık. Teknoloji ve sinema üzerine söyledikleri de benim düşüncelerimle çok örtüştü. Eski filmlerin eksikliğinde, bulanıklığında, hayal gücüne alan açan o boşlukta bir büyü vardı. Şimdi o boşluğun yerini kusursuzluk alıyor ve kusursuzluk nedense büyüyü öldürüyor. “Mükemmellik aldatamaz” dediğinde itiraf edeyim, biraz durup düşündüm. En çok etkileyen şey ise metindeki hafif bir yas hissi oldu. Sanatın artık bir değer değil, bir meta haline gelmesinden duyduğu rahatsızlığı çok net hissediyorsun. Ben de okurken aynı rahatsızlığı hissettim ama Baudrillard bunu öyle berrak açıklıyor ki insan hem üzülüyor hem de “evet, sorun tam burada” diyerek rahatlıyor. Kısacık bir kitap olmasına rağmen bende yoğun bir etki bıraktı. Sanatın bugünkü haline duyduğum yabancılık, modernitenin her şeyi aşırı açıklayıp hiçbir şey bırakmayan doygunluğu ve hayal gücünün giderek daralması… hepsi bu kitapta yerini buldu. Ben gerçekten sevdim; doğru zamanda okuduğum metinlerden biri oldu.
Sanat=Kullan-At
2026 9. kitabı
Okunma: 12 Ocak 2026 01:37
Jean Baudrillard Sanat Komplosu adlı kitabında estetik, güzellik, modern sanata ve insan algılanımları bağlamında yapısökümcü bir tavrın sanata etkisi üzerinden bir anlatı sunmuştur. Sanat Komplosu iki böldüğümüzü düşündüğümüzde öncelikli sayfalarda sanat nedir. sanatçının görevi ve estetik kavramı gibi klasik sorulara yanıt aramış ve vermiştir. Bu yanıt aramayı antik dönemden hareketle, rönesans'a kadar hatta sanayi inkilabı düzleminde bile okunacak bir zaman diimine kadar sunuşu sağlamıştır. Bu snumdan hareketle'de sanatın toplumlar üzerindeki etkisinin anlatımını ve eleştirisi dile getirilmiştir. Özellikel bu anlatım ve tanıtımın resmin sanatı üzerinden verilmesinin bir diğer yüklemlemesi de şu olabili belki; homolikeus'a dönüşen insanın algı kalıplarını yok ederek, beğeni dürtüsünü elinden almak. Ve haz duyacağı, hatta sanatın, güzelliğin ve doğallığın sunduğu o ilkel erekse olma hali elinden alınacaktır. Diğer bir açıklama da şunsunabiliriz; değişen ve dönüşen dünyada robotikleşene, ruhunun libasından arınarak çırılçıplak bir metaya dönüşen insanlık; ekonomik dayatmaların ışığında, kültür, tarih, edebiyat ve sanatın dalları dahil hepsini cüzdan yörüngesini temel ölçüt alarak bir anlam ve anlatı dünyası oluşturmuşlardır. Hatta bunu yaparken de Andy Warhol üzerinden bir eleştirel yumak oluşturmuşturlardır. Kitabın ikinci bölümüyse çoğunlukla modern düzlemde sanat eleştirmenleri olarak; Andy Warhol ve takip edenleri tarafından sergilenler üzerinden şekillenmiştir. Sebebiyse; Andy Warhol'un sanatın tüm içeriklerinden ve ruhundan arındırarak boş bir obje sunduğu noktayı göstermek istemektedirler. Ve bunu yaparkende sanat tarihi, estetik yargı, toplumsallığı vb. gibi noktalar göz önünde tutularak bir açıklama sunuşu sağlanmaya çalışılmıştır. Hatta sanatın sanat galerileri ve müzelere
Duygu ve Düşünce
Puan vermedi·98 syf.·
2024 396. kitabı
Sanat nedir? Sanat, halkın duyu ve duygularına dokunmaya yönelik gerçekleştirilen insan çalışmalarının tümünü bir araya getiriyor. Resim gibi heykel, video, çizim, fotoğraf, dans, edebiyat, müzik da birer sanattır. Sanat, hayatımızın her alanında yer alan bir akımdır. Tarih boyunca da sanat ve sanat dalları çok dikkat çekiyor.. "ünlü Fransız düşünür/sosyolog. Medya teorisi, Postyapısalcı felsefe ve postmodernizm üzerine olan çalışmalarıyla ünlenmiştir Jean Baudrillard 1968 devrimi ertesinde düşünce dünyasında yaşanan Paris merkezli radikal dönüşümün avangardıdır. Onun geliştirdiği "simülasyon", "hiper gerçeklik" gibi kavramlar bugün kültürel eleştirinin anahtarlarını oluşturur. Baudrillard'ın sanat hayat dizisinden yayınlamaya devam edeceğimiz çağdaş sanat ve estetik üzerine incelemeleri, çağdaş sanat üzerine düşünenlerin temel referansları sayılır. Sanat Komplosu ""Bin kulu azat edenden daha büyüktür, bir hür insanı iyilikle kul edebilen."Ömer Hayyam gğxel sözüyle Sanat Komplosu sıze bırakıp gidiyorum İyi okumalar olsun
Felsefe düşünce sanat
2024 1. kitabı
Yazar, günümüzdeki haliyle sanatın hâlâ var olup olmadığını, onun hükmünü ve geleceğini irdeliyor. Günümüzde her şeyin hipergerçeklik durumunda bulunduğunu ve bu durumun sanatı hükümsüzleşmeye götürdüğünü söylüyor. Ancak kitabın sonlarına doğru hükümsüzlüğün en yüksek mertebe olduğunu söylemesi, yazarın sonradan kendisinin de kabul ettiği bir çelişkiyi ortaya çıkarıyor. Yazar, soyutlaşma ile birlikte sanatın artık farklı bir hale geldiğini söylüyor. Bir bölümde, ileride bir nesneyi çizmemizi sağlayacak bir temsil sistemimizin kalmayacağından endişelendiğini dile getiriyor. Her söylediğini anladım desem yalan olur ama düşünmeye sevk ettiği kesindi.
2024 10. kitabı
"Eleştiri bir eleştiri yanılsamasına, tüketim düzenine içkin bir karşı-söyleme dönüşmüştü -tıpkı pop-arttaki 'cool gülüşün', ticari suç ortaklığından farksız bir yüz buruşturma olması gibi" çağdaş sanatla beraber gelen ve ekonomik düzen gereğince sanatın estetik ve yanılsama doğasını kaybetmesi sonucu "yeni sanat"ın hükümsüzlüğünü ilan ediyor ve sanat camiası arasında kurulmuş sessiz bir anlaşmanın varlığına işaret ediyor baudrillard.
2018 32. kitabı
Okunma: 05 Nisan 2018 00:00
Fransız düşünür Budriya’ rın çağdaş-modern-postmodern ( bunlar çok iç içe kavramlar ) sanat tarzına ilişkin eleştirilerini dile getirdiği makalesinin ve daha sonra onunla bu konuda yapılmış söyleşilerin bulunduğu bu eser dolaşımda çok az var, ama malum mecralarda pdf formatında bulunuyor. Neden basılmadığını anlamıyorum aslında, bu makale ve sonrasındaki tartışmalar- ki bu tartışmalar hala devam ediyor- bir dönem düşünce dünyasının çok ilgisini çekti. Çağdaş sanatın çok tuttuğu bir ismin çağdaş sanatı böyle sırtından vurması sansasyonel bir olaydı, doğal olarak düşünür topa tutuldu. Ama açıkçası ben dahil çoğu insanın içinden geçenleri çok usturuplu bir biçimde açıklayıp, çok cazip bir eleştiri getirdi modern sanata. Bu konuya yazı içinde tekrar dönmek üzere ünlü teorisyenden bize kalanlar üstüne serbest takılacağım biraz. Budriya çok eski bir ontolojik meseleyi günümüz Avrupa ve Amerika toplumlarına uyarlayıp gerçeklikle ilgili yeni sayılabilecek bazı tespitlerde bulunan ve düşünce dünyasına Simülasyon, Simülakr, Trans- , Hiper- gibi kavramlar kazandıran geçtiğimiz yüzyılın en çok ses getiren düşünürlerinden biri. Düşünceleri daha ziyade yorumbilim ekseninde olduğu için akademik camiada çok karşılık bulamadı. Ancak getirdiği kavramlar popülist ve kullanışlı olduğu için zamanla çok bilinen bir düşünür halini aldı. Hayatının son demlerinde popstarlar gibi Avrupa ve Dünya turnelerine çıkan Budriya fikirlerini paraya dönüştürme konusunda da başarılı oldu. Ancak ‘Modern’ yaftası 1930larda nasıl ki bizim düşkün Osmanlı halefi genç cumhuriyetimizde eğreti durduysa, bu kavramlar da gelişkin(!) medeniyetler dışında karşılığı olan kavramlar olamadı. Bunun sebebi bizim(az gelişmiş ülkelerin) batıyla ‘eşzamanlılığımızın’ bir daha telafi edilemeyecek ölçüde bozulmaya uğraması.
Siyaset
JB #5
2021 4. kitabı
Okunma: 28 Ocak 2021 17:16
Güncel sanatla ilgilenen biriyseniz muhakkak okunmanız gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Jean Baudrillard'ın düşünce yapısına az çok hakim olanlar için anlaşılabilir ve akıcı bir kitap.
2022 3. kitabı
Jean Baudrillard’ın, tüketim, ama özellikle sanat üzerine makale ve kitapları, sanat dünyasında büyük infial yaratmıştır. “Sanat Komplosu” adlı kitabı, modern sanatın günümüzdeki anlamını ve değerini sorgulayan bir makalesinin ardından, bu konu hakkında kendisi ile yapılan röportajları da içeriyor.
Sanat
Puan vermedi·98 syf.·
2023 26. kitabı
"Modernitenin unuttuğumuz dersi budur: Eksiltmek gücü getirir, güç yokluktan doğar. Bizse yığmaktan, eklemekten, artırmaktan vazgeçmiyoruz. Artık yokluğa simgesel olarak hakim olma ustalığıyla yüzleşmekten aciz olduğumuz için, bunun tersi olan yanılsamaya saplanıp kalmış durumdayız: Bolluğun büyüsü kaçmış yanılsaması, ekranları ve perdeleri çoğaltmaktan ibaret modern yanılsama." Jean Baudrillard'dan cesur ve bir o kadar da konfor bozucu bir çağdaş sanat ve estetik eleştirisi... 1996'da Sanat Komplosu'nu yayınladığında Baudrillard büyük bir tepki toplar. Ona göre günümüzde sanat, bir çok şey gibi yüceltilmiş tüketim nesneleri sunmakta ve sanatla ilgisi olmayan her şey sanata dönüşmüş durumdadır. O nedenle yeni sanat düzeninin artık varlık nedeni kalmamıştır, sanat hükümsüz hatta ona göre bir hiçtir. Kendisiyle özdeşleşen " simülasyon" kavramı etrafında sanatın statüsünü, hatta varlığını sorgularken, sanatın aslında doğal bir dürtünün değil, hesaplı hilelerin ürünü olduğunu ifade etmekten çekinmiyor. Yani ona göre günümüz çağdaş sanatı bir tüketim nesnesidir, bir " komplo" dur. İddialı bir sanat eleştirisi okumak isteyenlere tavsiyedir. Ancak Baudrillard okumalarına âşina olmayanlar için ağır gelebilir. Küçük bir not: Matrix filmindeki " Neo" karakteri Baudrillard' dır. Her ne kadar yanlış anlaşılmış olduğunu söylese de..:)

Jean BaudrillardYazar · 33 kitap
Jean Baudrillard (Jan Bodriyar) (d. 27 Temmuz 1929, Reims - ö. 6 Mart 2007), Paris), ünlü Fransız düşünür/sosyolog. Medya teorisi, Postyapısalcı felsefe ve postmodernizm üzerine olan çalışmalarıyla ünlenmiştir. Fransa'da bir devlet memurunun çocuğu olarak doğdu. Sorbonne Üniversitesi'nde Almanca okudu, ailesinde üniversiteye gitmiş olan ilk kişiydi. Mezun olduktan sonra bir süre eğitim kurumlarında Almanca öğretmiştir. 1950-1960lardaki bu dönemde, Cezayir sorunu yaşamını ve düşüncesini fazlasıyla etkilemiştir. Almanca öğrettiği bu dönemde doktora tezine de (sosyoloji üzerine) devam etti. 1966'da doktora tezini bitirdi, tezinin başlığı "Thése de troisiéme cycle: Le Systéme des objets" idi. 1966 yılının Eylül ayında Universite de Paris-X Nanterre'de (Nanterre Üniversitesi - Paris-X) asistan oldu. 1968'deki öğrenci eylemlerinin etkisinde kaldı, Yapısal Marksizm ve medya teorileri ile ilgilendi. 1972'de aynı üniversitede, profesör olarak, sosyoloji öğretmeye başladı. 1987'dan 1990'a kadar Üniversite de Paris-IX Dauphine'de (Dauphine Üniversitesi - Paris-X) görev aldı. "Eski Yugoslavya'daki Müslümanların maruz kaldığı soykırım, Yeni Avrupa Düzeni'nin evrim sürecinde bir aşamadır. 'Etnik temizliğin' infazcısı olan Sırplar, yeni biçimlenen bir Avrupa'nın öncülüğünü yapıyorlar." (Lettre dergisi, Kış 2005) Bugünün siyasi ve ideolojik akımlarını reddetmesi ününün artmasına neden olmuştur. Bugüne kadar birçok önemli çalışmaya imza atmıştır. Simülasyon kuramını oluşturmuş, kitle zihni üzerine çarpıcı satırlar yazmıştır. Tüketim üzerine düşünceleri ve yapıtları ise onun ününe ün katmıştır. Medya ve kitle iletişim araçlarına dair eleştirileri de diğer düşünceleri kadar çarpıcıdır. Birinci Körfez Savaşı üzerine yaptığı açıklamalarla, Körfez Savaşı'nın oluşumunu ve etkilerini entelektüel bir açıdan farklı bir şekilde yorumlamıştır. Simülasyon evreninin ortaya çıkışı II. Dünya Savaşının sonuçlarıyla bağlantılıdır. Baudrillard'a göre II. Dünya Savaşı sonrası sağ, solun işlevlerini yerine getirmeye başlamış; yani, sosyal devlet ilkesi ortaya çıkmıştır. Ayrıca sanayi ve tarım sektörlerinin belirleyiciliği iletişim ve hizmetler sektörlerinin belirleyiciliğinin ardına düşmüştür. Bu veriler batıda bir çeşit durağanlığa sebep olmuş ve batı kendi ekseni etrafında dönmeye başlamıştır. Bu kendi etrafında dönüş süreci kavramların içlerinin boşaltılması sonucunu doğurmuştur. Artık her kavram televizyonlardan akmakta, insanlar teknolojinin onlara sağladığı bu rahatlık sayesinde herhangi bir şeyi derinlemesine düşünememektedir ve iletişimi sağlamak adına yaratılan cansız kitle iletişim araçları kendilerine yüklenen işlevden, yani aracı olma konumundan çıkıp bağımsız bir kendilik haline gelmiştir. Birey ise bu durumu çaresizlik içinde izlemektedir; her şeyin farkındadır, fakat rahatlığından da taviz vermek istememektedir. Baudrillard'ın örneğine bakacak olursak: Birey televizyonda Sudan iç savaşını, herhangi bir tuvalet kağıdı reklamıyla aynı duyarsızlıkla izlemektedir. Televizyonu kapattıktan sonra Sudan'daki iç savaş devam etse bile onun için bitmiştir. İşte bireyin yaşadığı bu evren simülasyon evrenidir. Her şey görüntülerden ibarettir ve cansızdır.