2022 34. kitabı
Okunma: 21 Nisan 2022 05:13
"Galiba sırların da bir ağırlığı var, insan o ağırlığı uzun süre taşıyamıyor.” Selamlar herkese! Bugün karşınıza, #ahmetümitle1sene maratonunda çeyrek dönemi tamamlamış olmanın gururuyla geldim. Ve beraberinde, polisiye severler kadar sevmezleri de kendine çekecek bir kitabın yorumuyla. Bu toprakların zengin kültürüne bir güzelleme olan “Patasana” ile... Farklı kültür ve inançlara sahip yedi arkeoloğu Gaziantep yakınlarındaki Antik Hitit kentinde yapılan bir kazı çalışması bir araya getirir. Fırat kıyısındaki kazılar sonucunda Anadolu medeniyetleri üzerine önemli sırları barındırdıkları düşünülen birtakım tabletlere ulaşılır. Bu sırada köy halkı arasında da kazının lanetine dair söylentiler dolaşmaktadır. Fakat asıl olaylar, kazının destekçilerinden biri olan köy imamı Hacı Settar’ın öldürülmesiyle başlar. Cinayet haberiyle sarsılan kazı başkanı Esra, çalışmaları durdurup durdurmama arasında kalacak; yapılan kazılar sonucunda ulaşılan tabletler ise, yazdığı antlaşmalar ve mektuplarla ülkesinin yazgısını değiştiren ama kendi yazgısına söz geçiremeyen Hititli saray başyazmanı Patasana’nın yaklaşık üç bin yıllık hikâyesini gün yüzüne çıkaracaktır. Ve beraberinde, bu toprakların değişmeyen yazgısını: Şiddet ve aşkı... İki farklı zamanda iki farklı koldan ilerleyen roman Anadolu’nun belleğini kazıyor âdeta. Hititlerin tükenişi, Asurlular’ın yükselişi, Osmanlı’nın son dönemleri, Kürtler, Ermeniler... Yirmi sekiz bölümden oluşan romanı bölümlere paralel olarak yirmi sekiz tablet takip ediyor. Ana hikâye gerçekleşen ölümler üzerinden şekillenirken, Patasana’nın ağzından aktarılan bölümler de tarihi ve mitolojik bilgiler vererek okuyucunun ilgisini diri tutmayı başarıyor. Kitapta katille ilgili tahminler yürütüp mantık kurmaya çalışşam da roman son bölüme kadar gizemini korudu. Karakterler ve tekerrür eden cinayetler muazzam tasarlanmıştı gerçekten. Okurken bir kez daha anladım ki Ahmet Ümit polisiyeye farklı bir tat katıyor. Ktabının tadı da damağınızda kalıyor. Ezcümle; okuyun, okutun efendim. Mayıs ayında Ahmet Ümit’ten bir başka eserle karşınızda olmayı dilerim.
PatasanaAhmet Ümit · Yapı Kredi Yayınları · 201929,4bin okunma