Çağımızın Hastalığı "OBLOMOVLUK" Üzerine
2022 16. kitabı
Okunma: 28 Nisan 2022 14:31
Neredeyse Lise zamanından bu yana okumaktan her zaman korktuğum bu kitabı bir solukta bitirmiş gibiyim. Kitaba yıllardır bu kadar ön yargılı davranmak beni üzdü. Fakat hatanın neresinden dönersen kardır derler. Sonuçta artık bu kitabı okuduğum kitaplar arasına yerleştirdim. Kitaba gelecek olursak. Baş karakter Oblomov bence çağımızın insanı ile çok fazla benzerlikler taşıyor. Aslında zeki, istediğini yapabilecek yeterliliği sahip. Fakat harekete geçecek enerjiyi kendinde bulamıyor. Her zaman bir bahanesi var. Bence işte bu tam da çağımızın hastalığı, yani "OBLOMOVLUK". Kitabı bitirdikten sonra Kitap üzerine tartışma ihtiyacı hissettim ve okuyan arkadaşlarım ile konuştum. Gerçekten kitabın içinde bulunduğu psikoloji üzerine saatlerce belki günlerce tartışılabilir. Ayrıca Kitap o kadar heyecanlı ki. Kurgusu hiç beklemediğim kadar merak uyandırıcı. Olga karakteri mesela, beni çok şaşırttı. Kendisinden beklemediğim bir karakter gelişimi geçirdi. Ayrıca Oblomov'un yakın arkadaşının sadakati de çok hoşuma gitti. Yardımcısı Zahar, adamı sinir edecek kadar gıcık bir karakter. Ayrıca kitabın kötü karakterleri de insanın içini bunaltıyor. Yani bu kitabı okurken bir çok hissi duyuyorsunuz. Kitabı bitirdikten sonra inceleme videoları izlemenizi öneririm. Farketmediğiniz noktaları görmenizi sağlayabilir. Kitapla ilgili sayfalarca yazılabilir ama kısaca benim görüşüm bu. Bence kitaba bir şans tanıyın. Pişman olmazsınız.
Oblomovİvan Gonçarov · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202150bin okunma