·520 syf.····Okunma: 29 Nisan 2022 19:55 Martin Eden kuşkusuz kült eserlerden biri. Kimisi içeriği itibariyle konusunu klişe bulabilir. Fakat her eseri yazıldığı döneme göre değerlendirmekte fayda var diye düşünüyorum. Jack London dönemin atmosferini,burjuva sınıfını ve alt tabaka toplumun yaşadığı sıkıntıları okuyucuya çok iyi geçirmiş. Bunda yazarımızın o dönemde yaşamış olmasının, kitapta bahsi geçen sokaklarda,caddelerde yürümesinin etkisi var kuşkusuz. Eseri okumadan önce otobiyografik öğeler bulundurduğunu biliyordum. Bunu bilerek okumak bana ayrıca keyif verdi. Ayrıca şunu da belirtmek isterim Martin Eden karakterimiz bir bireyciyken yazarımız bir sosyalisttir. Yani bir yazarın kendi zihniyetine zıt düşüncede bir karakteri yaratması ve bu eserinin büyük yankı uyandırması büyük bir başarıdır.
Kitabın sonunda da aslında yazarın bireyciliğin tehlikelerini öne sererek kendince bir eleştiride bulunduğunu görüyoruz.
Kısaca konusundan bahsedecek olursam “aşkla” harmanlanmış bireysel bir mücadelenin öyküsü Martin Eden. Her gün bir önceki günden daha iyi olmak için Martin Eden’ın verdiği mücadeleyi ve içinde beslediği azmi okumak bana keyif verdi. Bu yolculuğa eşlik etmek beni motivasyon anlamında kamçıladı.
Ayrıca yazarın Martin Eden karakterinin psikolojik tahlilini çok iyi yaptığını düşünüyorum. Bu sayede kendinizi karaktere yakın hissediyorsunuz ve kendinizden parçalar buluyorsunuz.
İyi okumalar…