Ne Saf İyi Ne Saf Kötü
2022 21. kitabı
Okunma: 30 Nisan 2022 11:58
Kürk Mantolu Madonna, Kuyucaklı Yusuf ve son olarak da İçimizdeki Şeytan... Büyük ustanın üç romanı. Birçoklarına göre en iyisi Kürk Mantolu Madonna'dır, ancak bana göre bu İçimizdeki Şeytan'dır. Neden mi, dilim döndüğünce anlatayım. Ben her zaman insanı anlatan, daha doğrusu insanın ne saf iyi ne de saf kötü olduğunu anlatan eserlere bayılmışımdır. Bu kitapta da bu konu muazzam bir şekilde işlenmiştir. Yazarın başkahramanı Ömer, içimizdeki kötü yana şeytan demektedir. Bu şeytan bize Sabahattin Ali'nin söylemiyle isteyip istemediğimizi doğru dürüst bilmediğimiz, fakat neticesi aleyhimize çıkarsa istemediğimizi iddia ettiğimiz fiilleri yaptırmaktadır. Bu fiiller aslında kişinin kendisine ve başkalarına yarardan çok zarar getiren cinstendir. Ben içimizdeki bu şeytana "kötü yanımız" demeyi tercih ediyorum ve her insanda bulunduğunu varsayıyorum. İçimizdeki Şeytan'ı okurken aklıma sürekli Sineklerin Tanrısı'nın gelmesi de bundandır aslında. Okuyan bilir, o kitap bahsettiğim bu konuyu işleyenler arasında zirvededir. Ki benim de okuduklarım arasındaki en iyi birkaç eserdendir. "BURADAN SONRASI SPOİLER İÇERİR" Basitçe kitabın konusuna da değinmeden geçmeyelim. Aslında akraba olan Ömer ve Macide birbirini hiç tanımamaktadır. Bir gün Ömer vapurda Macide'yi görür ve ilk görüşte ona aşık olur. Yanına gittiğinde akrabası olduğunu öğrenir. Macide'de yakın zamanda babasını kaybetmiş ve zaten insanların davranışlarını pek anlamlandıramayan kız iyice içine kapanmıştır. Ömer ise ona farklı görünmüştür. Çünkü, tanıdığı hiçbir insana benzememektedir ve tanıdıklarının üzerinde iğreti duran hiçbir davranış onda yoktur. Kısa sürede birbirleriyle kaynaşan bu kız ve erkek, Macide'nin kaldığı Emine teyzesinin evinden kaçmasıyla birlikte yaşamaya başlar. Ömer için bu dönem çok zorludur. Bugüne dek yalnız yaşamıştır ve kendine çok yakın insanlar olmamıştır ancak şimdi bazı sorumlulukları doğmuş ve omzuna bazı yükler binmiştir. Bunların başında para bulmak gelir. Bu nedenle bankadaki işine daha çok odaklanmak zorunda kalır. Fakat işler bir türlü yolunda gitmez, ikili sürekli para sıkıntısı çekmektedir, bu sıkıntı da Ömer'in içindeki şeytana uymasına sebep olur. Veznedarı tehdit ederek banka kasasında para alır ama bu parayı da kendisi için kullanamaz, görüşleri pek uyuşmayan yine de en yakın arkadaşı olan Nihat'ın bahçesinden içeri atar. Tüm bu olaylar karşısında birbirlerini çok sevmelerine rağmen Ömer ve Macide birbirinden uzaklaşır. Kitabın sonunda da Ömer Macide'yi arkadaşı Bedri'ye emanet eder ve yeni bir hayata başlamaya karar verir. Bedri de Macide'nin eski öğretmenidir ve Macide'ye onun öğretmenliğini yaptığı ortaokul döneminden kalma bazı hisler beslemektedir. Macide de her ne kadar Ömer'i sevse de içinde Bedri'ye karşı küçük kıpırdanmalar vardır. Ben bu kitaptaki Peyami Safa, Atsız eleştirilerine çok fazla değinmek istemiyorum. Ben İçimizdeki Şeytan'ı Sabahattin Ali'nin bu yazarlarla arasında olan münakaşalardan apayrı bir yapıt olarak düşünmek istiyorum.
İçimizdeki ŞeytanSabahattin Ali · Yapı Kredi Yayınları · 2021208,9bin okunma