···Okunma: 02 Mayıs 2022 10:21 Kitap öncelikle Sokrates öncesi filozofları, bunların ne olduğunu, o dönemleri, Herakleitos'un ana düşüncelerini sunuş bölümünde sunuyor. Sonra da öğrencileri, arkadaşları tarafından toplanıp hazırlanan sözleri "Fragmanlar"dan oluşuyor. Daha sonra Herakleitos'u onaylayan ve reddeden görüşler sunuluyor. En son ise başka filozofların, dinlerin eserlerinde, konuşmalarında geçirdiği Herakleistos'u görüyoruz.
"Hastalık sağlığı, açlık tokluğu, çalışmak da dinlenmeyi tatlı ve iyi kılar."
"Aynı nehre iki kez gireriz ve giremeyiz. "Nehir" adı aynı kalır, ama su akıp gider."
Herakleitos hakkında diğer filozofların söyledikleri:
"Filozof mevcut politik yapıyı ve toplumu protesto ederek Artemis Tapınağı'na çekildiğinde orada çocuklarla taş oyunu oynamış ve yanına gelip kendisinden kent için yasa yapmasını isteyen vatandaşlara çocuklarla oynadığı oyunun kentteki politika oyunundan daha iyi olduğunu söylemiştir."
"1) Karşıtlıklar birbiriyle uyumludur, 2) Her şey sürekli devinim ve değişim halindedir, 3) Kosmos her daim canlı kalan ateştir."
"Bu şeyler (haksızlıklar) olmasaydı, adaletin adı bilinmezdi."
"İnsanın karakteri kaderidir"
"Gönüle karşı koymak zordur, ona hükmetmek ise bilge insana özgüdür."
"Kim biliyor ölüm denen şeyin yaşam,
Yaşamın da ölüm olmadığını?"
Herakleitos üzerine eleştiriler:
"Ateşin bir element olduğunu söylerken yanılıyorsun Herakleitos, zira o yok edilemez değildir, onun söndüğünü görüyoruz, onun bir şey yaratma gücü yoktur."
"Kendi başıma öğrendim," diyen Herakleitos'u onaylamıyorum, çünkü o kendini eğitmekle birlikte kibirli biriydi, şiirini daha sonra yayımlanmak üzere gizemli bir şekilde Artemis Tapınağı'na sakladığı için de onu övmüyorum. Zira bu konular üzerine çalışan insanların söylediğine göre tragedya şairi Euripides oraya gitmiş ve o şiiri okumuş, aklında az biraz kaldığınca Herakleitos'un anlaşılmaz metnini arzuyla aktarmıştır. Bu adamın ölüm şekli cehaletinin de kanıtıdır. Zira vücudu su toplayınca elden ayaktan düşmüş, felsefesine uygun bir şekilde hekimlik yapmış ve her tarafına inek tezeği sürmüş, tezek sertleşip de tüm vücuduna gerginliğe neden olunca kasılmalar eşliğinde ölmüş.