1919 yılının öncesinde Ege Bölgesi’nin coğrafyasından, o yılların koşullarından başlayarak, Birinci Dünya Savaşı sonrasında yabancıların toprak alımının artması sonucu vatanı işgal etmesi ile devam ederek, Ege Bölgesi’ndeki Kuvayı Milliye hareketini ve 1919-1922 yılları arasında yaşanılan olayları, Ödemiş’i merkez alarak anlatan bir eser. Yunan işgali öncesi Ege Bölgesi’ne ve bu coğrafyada yaşanılanlara ışık tutacak dolu dolu bir kaynak kitap.
Ödemiş başta olmak üzere, Ege’deki Kuvayı Milliye kahramanlarımızı anlatıyor kitap bize.
Kadın-erkek, genç-yaşlı demeden her kesimden insanın, dağlarda biraraya gelerek, birlik duygusuyla hareket edip, vatanın kurtarılmasında ne kadar büyük payları olduğunu gösteriyor. Kuvayi Milliye’nin doğuşu, İlk Kurşun Muharebesi, Aydın'ın işgali gibi olaylardan başlayıp, Gökçen Efe, Çerkez Ethem, Yörük Ali Efe, Demirci Mehmet Efe, Kırımlı Ayşe Çavuş, Gördesli Makbule, Selanikli Ayşe, Mehmet Çavuş gibi daha nice kahramanlarımızı anlatıyor bize. Milli Mücadelemize hem cephede hem cephe gerisinde destek veren kahraman Türk kadınlarımızın ve efelerimizin hikayesini öğreniyoruz. Çok kapsamlı araştırmalarla ve kaynaklarla da desteklenerek hazırlanmış, buram buram tarih kokan, rehber niteliğinde bir kitap.
#KıvılcımdanAleve
#alıntı
Halk bozuk ekonomik şartları, açlığı, fakirliği, sağlık koşullarının yetersizliğini, salgın hastalıkları, asgari yaşam ve barınma koşullarını bile sağlayamamayı, düşmanın çizmesinin altında ezilmeye tercih etti.
^
@serramenekay @galeatiyayincilik #kuvayimilliye #ödemiş #bloghemsire #egedekikuvayimilliye