Eser her ne kadar bir çocuk kitabı olarak tanımlansa da sonuçta her çocuk kitabı bir yetişkin tarafından yazılır. Masal, dört karakterin farklı amaçlar uğruna aynı yolda birbirlerine arkadaşlık etmesini konu alıyor.
Dorothy köpeğiyle birlikte evine dönmek, Korkuluk bir beyin, Teneke Adam bir kalp ve Korkak Aslan ise daha cesaretli olmayı arzuluyor. İsteklerine kavuşmak için Büyük Büyücü Oz'dan ricada bulunmak üzere bir yolculuğa çıkıyorlar. Bu yolda türlü zorluklarla yüzleşip birçok engeli aşıyorlar. İşleri rast gitmeyince gerek tarla fareleri gerek cadılar hatta Kanatlı Maymunlar koşuyor yardımlarına.
Masalın temeli; ulaşılacak noktadan ziyade yürünen yolun insanı güçlendirdiği fikrine dayanıyor. Karakterlerimiz, atlatılan türlü macera sonucu edindikleri becerileri Büyücü Oz'un insafı sonucu elde ettiklerini sanarken kitap bitiveriyor.
1939 yapımı filmi de benim için ileriki kuşak fantastik yapımlara öncü olacak seviyede çağının ötesinde bir eserdir. Onu izlemenizi ayrıca öneririm. İyi okumalar!