Puan vermedi·352 syf.····Okunma: 07 Mayıs 2022 01:38 “Aslında açık olan şuydu: İnsanlar tek bir şey istiyorlardı, tam anlamıyla huzurlu olmak. “
Maksim Gorki’den okuduğum ilk eserdi. YouTube’da izlediğim videoda öneri sonucu dikkatimi çekti ve okumak istedim .
Kitap toprak köleliğinin kalkmasıyla özgürlüğüne kavuşan İlya Artamanov’un yabancı bi kasabada fabrika kurmasıyla başlıyor. Kitaptaki karakterler dönemin sosyal, siyasal durumuyla ilgili ayrı ayrı görüşler koyuyor ortaya. Üç kuşak içinde yükseliş ve devrimle beraber çöküşü anlatan bu roman zaman zaman bunaltıyor, sürekli birilerinden bahsediliyor ve ne olduğu bazen anlaşılmayabiliyor.
Birinci bölümü bitirdikten sonra kitap elimde uzun bir süre süründü diyebilirim. Belki okuduğum zaman yanlış bir zamandır ama daha önce klasik okumadıysanız bu tarza da yönelmeyi düşünüyorsanız kesinlikle ilk okuyacağınız kitap Artamonovlar olmamalı diye düşünüyorum. Ne kadar hikaye beni içine çok almamış olsa da kitabın konusu gereği o dönemde yaşanılan olaylar hakkında az çok araştırma yapma gereği duydum ve fikir sahibi oldum. Bu açıdan bakılırsa benim için faydalı bir modern klasik daha bitmiş oldu.