Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Akademisyenlerinden Prof. Dr. Mustafa Kemal Demir'in babası olan Ali Demir'in liseye giderken 'Lise Günlüğü' diye rahmetli babasının el yazısıyla kaleme aldığı günlük kaydettiği kendi aşklarını anlattığı yazılarının derlenmesiyle oluşan, gerçek ve yaşanmış bir roman. Kitabı okurken zihnimde hep Ferdi Tayfur ve Necla Nazır'ın başrollerini paylaştığı Yeşilçam tarzı bir aşk filmi canlandı.
Gençlik yıllarında daha doğru tabirle lisede okurken not aldığı defterini evlatları hatıra için saklarlar. Daha sonra evlatları bu günlüğün kitaba çevrilerek okurlarla paylaşırlar. Ali Demir'in ortaokula ve liseye giderken yaşadığı aşklarını yazdığı bir roman kimliğine döner eser. Kendine has üslubuyla 1950'li yılları yansıtan, o zorlu yıllara ayna tutan okunabilecek bir kitap.
Eğitim ve sağlık sisteminin işleyişinin örnekleri, ekonomik sıkıntılara dair meseleler mevcut eserde. El yazısı şeklinde Ali Demir nasıl kaleme aldıysa değişiklik yapılmadan oğlu Prof. Dr. Mustafa Kemal Demir öncülüğünde, olduğu gibi bastırılmış 2017 yılında AZ Kitap Yayıncılıktan.
Fazla uzatmadan incelememin sonunda kitapta sıklıkla geçen bir Karadeniz türküsü var. Dinlemenizi tavsiye ederim. Kitaba da ismini veren bu Karadeniz türküsü 'Bir Fındığın İçini' diye dinlenmeye değer. Türkü hareketli bir eser olmasına rağmen sözleriyle hüzünlü hava estiren bir tarafı da var. Romandaki Giresunlu karakter olan Ali Demir(Çınar) sevdiği kızlara hep bu türküyü okur.. :)
youtu.be/1JBkZFami9A