ENFESTİ!!!
2022 26. kitabı
Okunma: 14 Mayıs 2022 00:00
Spoilersız kısım . Nereden başlasam bilmiyorum. Öncelikle konu seçimi mükemmeldi. Solaria isimli gezegende bir cinayet olur. Bizim dedektifimiz Elijah Baley ile R. Daneel Olivaw olay için oraya atanırlar hem de daha önce hiç olmayan bir olaydır bu. . Buraya kadar klişeden hallice ama Dünyalı biri ilk kez böyle bir göreve atanmışsa iş garipleşmeye başlar. Üstüne Solaria Dünya'nın neredeyse tam tersi adetlere sahipse iş tamamen karmakarışık olur. . Asimov hem kuralları zorlayıp enfes bir gezegen tasarlamış hem de gerek akıl oyunlarıyla, gerek kendi kurduğu 3 Robot yasasını zorladığı kısımlarla cidden efsane bir iş çıkarmış. O kadar etkilendim ki anlatamam! . Değerlendirmem : Hiç Şüphesiz! 10/10 . . . . . . . . . . . . . . SPOİLERLI İNCELEME . . . . . . . Solaria Robotik alanda uzman bir gezegendir. Ayrıca nüfus kısıtlaması vardır. Gezegende sadece 20.000 insan yaşar. Ama buna rağmen her insana yaklaşık 10.000 robot düşmektedir. Yani burası robotların çoğunlukta olduğu bir gezegendir. . Ayrıca tamamen kendilerini soyutlamışlardır. Her insanlara devasa devasa araziler verilmiş, her insan da bu arazilerden ayrılmamayı münasip görmüştür. Hatta bir insanın bir insanla görüşmesi ayıp, kabul edilemez görülmektedir. Sadece genetik eşleşme zorunluluğundan eş ataması yapılır. Buna itiraz edilemez. . Her istediğiniz anında robotlarca karşılanır. Bir düğme kadar uzaklardır size. Onlarca robot sizin emrinize amadedir. . Böyle gezegende cinayet işlenince Baley'in işi çok zorlaşmıştır. Bir yandan gelenekleri öğrenmeye çalışır, bir yandan kişilere sorgulamaya çalışır, yüz yüze görüşme adeti bile yoktur gezegende. Sadece 3 boyutlu sanal görüşmeler vardır. . Robotların 3 yasasını sonuna kadar zorlamış Asimov hatta bazı yerlerde açıklarını kullanarak olayı oradan götürmüş. Enfesti daha anlatacağım tonlarca şey var ama hiç gerek yok. Bu kadar mükemmel eserden yeterince başım döndü!
Çıplak GüneşIsaac Asimov · İthaki Yayınları · 20211,073 okunma