Grigoriy Petrov'un 1920'li yıllarda yazmış olduğu Beyaz Zambaklar Ülkesinin konusu, Finlandiya’nın kuruluşunu bataklıklar ülkesi olan bir ülkenin sonra nasıl Beyaz zambaklar ülkesine dönüştüğünü anlatıyor. Sadece bu konu bile ilgi çekiciyken Mustafa Kemal Atatürk'ün şiddetle önermesi ve okulların müfredatına konulmasını, özellikle istemesi beni daha da ilgisi altına aldı. Eser olarak didaktik bir tarzda yazılmış sade bir eser. Anlatımı sade ve anlaşılır ben karbon kitap yayınlarından okudum ve çeviri olarak beğendim fakat kısaltılmıştı biraz ben bilmeyerek okudum bilseydim uzun versiyonunu alırdım.Okumak isteyenlere uzun versiyonu olan kitabı almalarını öneririm. Kitabı okuyup bitirdikten sonra idealist bir ruha bürünüyor ve daha önce neden okumadığınızı sorguluyorsunuz. Finlandiya'nın eğitim olarak ne kadar ileride olduğunu bilmeyeniniz yoktur peki yıllarca baskı altında kalmış ve herhangi bir gücü olmayan bir ülke şu an ki konumuna nasıl geldi dersiniz? Bir avuç aydının isteyip, çabalamalarıyla ve halkın bu direnişe ayak uydurulması ile hak edilmiş bir zafer bu. İlk öncelik eğitime önem vermişler ama öyle genel geçer değil gerçekten 7sinden 70ine. Kitabı okurken şu kısım çok hoşuma gitmişti yaşlı insanlar bir ayağım çukurda ben öğrensem ne öğrenmesem ne demeden her gün sayısızca kitap gazete okumuşlar, okuma yazma bilmeyenler de torunlarına veya komşu çocuklarına okutmuşlar. Böylelikle çift taraflı bir gelişim sağlanmış hem yaşlılar hem çocuklar açısından. Finlandiya ile ilgili diğer bir dikkatimi çeken konu ise "Bizi bitirmek istiyorsanız okullarımızı elimizden alın" demeleri. Eğitime ne denli önem verildiği bu cümlelerden kolayca anlaşılmakta.
Kısaca, kitap Finlandiya halkının cehaletle savaşını ve geldiği son noktayı anlatarak bizlere ders çıkarmamızı amaçlayan bir etki ile anlatımını sürdürüyor. Snellman ve diğer önemli Fin aydınlarının mücadelesi anlatılıyor. Kitapta gerçek ve hayali kişiler ile gerçek ve hayali olay ve hikayeler karmaşık yer alıyor. Herkes tarafından okunması gereken ve kitabın amaç ve anlamının çok iyi anlanması gereken kitaplardan biri. Atatürk’ün neden bu kadar sevdiği bir kitap olduğunu ve şiddetle okulların müfredatında konulmasını isteme nedenini okuduktan sonra çok iyi anladım.