2022 11. kitabı
Okunma: 18 Mart 2022 22:32
Tek Kanatlı Bir Kuş - Yaşar Kemal Yaşar Kemal Türk edebiyatında gerek kalemi gerek entellektüel yapısıyla bambaşka yerde olduğunu düşünüyorum. Özellikle kitaplarındaki betimleme yeteneği ile her zaman okuyucuyu, anlattığı ortama rahatlıkla götürmeyi başarıyor. Çok iyi bir gözlemci olduğunu daha ilk satırı okurken anlıyorsunuz. Anadolu insanını kitaplarına adapte edişiyle ;giyiminden tutun, dilini ve anlatmak istediği olguyu şivesiyle yansıtmasını çok iyi başarıyor. Tek Kanatlı Bir Kuş da buna örnek bir roman. Baş kahraman Posta Müdürü Remzi’nin tayini ile başlıyor kitap. Karısı Melek ile birlikle zorlu tren yolculuğu ile atandığı kasabaya gidiyor. Fakat kasaba; kuş uçmaz kervan geçmez bir kasaba. Terkedilen, kimsenin bulunmadığı bu kasaba’da Posta Müdürünün ne işi olabilirdi? Uğursuz olduğuna inandıkları bu kasabaya yolu düşen misafirlerle yol kenarında kamp kurmaya başlarlar fakat herkesin aklında tek soru? Kocaman kasaba neden terkedilmiş? Yaşar Kemal bu kitabı için; “Ben hep korkudan korktum. Korkudan çok korktum. Roman yazdığım zaman içimde bir korku hissetmezdim. O yüzden bu kitapta da korkuyu anlattım” der. O yüzden kitabın ana teması korku. Esinlendiği hikaye ise askerliğinden hatıralarında kalan bir anı. Kayseri’de bir kasabanın halkı, bir kayanın üzerlerine düşeceklerinden korkarmış. Bunun üzerine Demir bir set ile çevrelemişler. Yaşar Kemal bunun üzerine; “ bu kadar korkuyorsanız çekin gidin” demiş ama halk ne gitmiş ne de korkularını yenmiş. Okuması kolay, incecik bir kitap. Fakat anlatmanı işleyişi her zamanki gibi bir başka. İyi ki Yaşar Kemal gibi bir değerimiz var. Çok şanslıyız
Tek Kanatlı Bir KuşYaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 201911,2bin okunma