2022 19. kitabı
"İnsan unutmuyordu duyduğu, yaşadığı hiçbir şeyi, istese bile hafızası bırakmıyordu peşini." "Hafızası karşısında neden aciz bir varlıktır ki insan?" "Dünyaya tanıklık etmek gibi bir misyonumuzun olması; bizi uyumsuz ve mutsuz kılan işte bu gerçekti." 90'lı yıllara dair ne biliyorsunuz? Ben o yılların sonunda doğan neslin bir ferdiyim bu yüzden her şey bana çok uzaktan sanki başkasının kabusunu dinlemiş bir gece uykumda o kabusun izlerini görmüşüm gibi geliyor. Batman denilince insanların akıllarına neler gelebileceğini biliyorum, Anadolu'nun acı dolu şehirlerinden biri, hiç gitmedim görmedim ama bu coğrafyada doğan her kadın ve erkeğin bu acının parçalarını iliklerinde genlerinde taşıdığını düşünüyorum. Hizbullah kim neyin nesi fesi, destekçileri napıyor kim nasıl anlatabilir ki? Sadece ölüm, kir, çamur, hayatın çırılçıplak katli. Kadınların kaderlerinden kaçmak için intihar ettiği, erkeklerin sokaklarda avlandığı, bütün şehrin yas evine döndüğü bir dönemi sessiz sedasız ağıt bile yakacak mecal kalmadan anlatmıl Mehtap Ceyran. Yazarın ilk eseri Mevsim Yas, henüz 15 yaşındayken 10 yıl boyunca hapse mahkum edilmiş, ömründen asla geri gelmeyecek gün gün çalınmış o yıllar. Belkide acısını kelime kelime yazmak istemiş, dünyaya bakın bu şehir asla geçmeyecek bir yas törenine mahkum edilmiş demek istemiş, çok etkilendiğim bir eser oldu, yazarın ikinci eseri Bekleyişin Şarkısı'nı da okumak istiyorum.
Mevsim YasMehtap Ceyran · Everest Yayınları · 20191,743 okunma