·208 syf.·
2022 24. kitabı
Hayatı, insanı, kültürü gözlemleyen bir düşünür… Hegel, Nietzsche, Whitehead, Muhammed İkbal ve Malik Bin Nebi gibi yazarların metinleriyle ilgili çalışmalar yapan fikir yazarı… Ve Medeniyet Tasavvuru Okulunun kurucusu… Yusuf KAPLAN!.. Dertli… Derdi çağlar ötesi… Zihnimizin çağdaş hurafeler çöplüğüne döndüğü bir asırda Müslüman zihninin ve şahsiyetinin yeniden inşâ edilmesi için varlığını ortaya koyan bir düşünür… Derslerinde sizleri öyle bir yolculuğa götürüyor ki dünyayı engin felsefi derinliği ile idrak edebiliyorsunuz ya da etmeye başlıyorsunuz da diyebilirim. Ve kitabımıza gelince; Medeniyet Tasavvuru Okulu İhtisas Öğrencisiyim. 3 senelik dersimizde gördüklerimizi, dinlediklerimizi yeniden yaşadım diyebilirim kitabın satır aralarında. Öyle bir kere okuyup geçiyim diyebileceğimiz bir ürün de değil. Oturup okuyacağız ve üzerine düşünce temrini yapacağız. İşte o vakit dokuma eylemini gerçekleştirebiliriz. Çok katmalı bir inşâ çabası gibi… Peki okuma nasıl olmalı sorusu ile başlayalım yolculuğumuza… Mesele bilmek değil ol-mak der üstâd. Aslolan bilmek değil, bulmak ve olmak… Bu bağlamda 3 tür okumadan bahseder hocamız; Kitab-ı Hakikati okuma, Kitab-ı Kâinât-ı okuma ve kişinin kendisini okuması. Salt bir okuma değil, medeniyet fikrini adım adım her şeye nakşedebilmek… Ve neticede öncü kuşaklar yetiştirmek. Peki öncü kuşakları yetiştirmeye talip olan MTO nedir? Mto, yapı olarak Darü’l Erkam, akademik olarak Ashab-ı Suffe’yi model alan bir okuldur. Kısaca MTO, Dijital bir Nizamiyedir, çağdaş bir medresedir. MTO’nun 3 temel hedefi vardır; 1- Medeniyet perspektifi kazandırmak 2- Müslümanca düşünme melekeleri kazandırmak 3- ‘’Dil zevki’’ kazandırmak. Cemaatler üstü, partiler üstü, gruplar üstü, tevhid ekseninde medeniyet gök kubbemizde herkese kucak açan bir okul. Tıpkı bir Basra, Buhara, Semerkand veya Viyana, Frankfurt okulları gibi... Her bir MTO talebesine verilen eğitimde tek tip insan yetiştirmek yerine, her birinin kendine özgü özellikleri, ilgileri ve yetenekleri doğrultusunda ön açan, çağrısı çağını kuracak uzun soluklu bir yolculuğa çıkarmaktadır. Yusuf hocamız neden bir yol haritası hazırlama ihtiyacı duydu sorusuna gelince; Süreçte zorlu bir medeniyet krizi yaşıyoruz. Öyle ki insanlar esen sert rüzgarların önünde çok çabuk savrulabiliyorlar. Tarihimizde yaşadığımız 2 büyük medeniyet krizi vardır. Birinci medeniyet krizini sağlam bir şekilde atlatırken, ikinci medeniyet krizini maalesef atlatamadık. Neticede 3 kriz ortaya çıktı: Müslüman Zihni’nin, Müslümanca Yaşama Zemini’nin ve Müslüman Zamanı’nın buharlaşması. Müslümanlar, tarihin hiçbir döneminde bu kadar büyük ölçekli bir varoluşsal kriz yaşamamıştı. Gelinen noktada hız-haz-ayartı rejimi ile insan Tanrı fikrini kaybetti, hakikat fikrini yitirdi, tabiatı delik deşik etti. Bu kuşatmadan nasıl kurtulacağız sorusuna Yusuf Kaplan hocamız muazzam bir cevap veriyor; Ümmileşme yani zihinsel hicret… Yani İlim / bilme , İrfan / Bulma, Hikmet / Olma Yolculukları… Tabi üstâdın bu düşüncelerini hayata geçirecek gençler, öncü kuşaklar... Öyle ki okulun felsefesinde şu görüş her daim etkendir; ‘’Gençlerini ihmal edenler, geleceklerini imha ederler.’’ Öyle gençler ki sanatta, sinemada, edebiyatta, hariciyede, ticarette, iktisatta kısaca her alanda ülkenin geleceğini şekillendirecek gençler… Diğer bir konu ise 100 kitap listesi neden ve nasıl hazırlandı? Gençliğin dünyadan koptuğu , kendini yitirdiği, herkesin neredeyse ülkeyi terk etmek için can attığı bir dönemde hareke geçtiğini beyan ediyor yazarımız. Araştırmalara bakıldığında 7 milyon gencin 5 milyonunun İslam ile ilişkisi yok. Kurumlar, baronik ve masonik şebekelerin elinde. Böyle bir ortamda genç kuşakların güçlü bir kişiliğe, kimliğe ve ruha sahip olmaları gerekmektedir. Sadece kuru bilgilerin olmadığı, talebelere ruh veren, talebeler arasında ruh inşâ eden bu iki ruha muhkem, kalıcı bir şekilde öncü kuşaklar yetiştirebilmek ve gençlerimizin yok olmasını engellemek için üstad kitap listesini hazırlamıştır. 100 Kitap Listesinin içeriğine gelince… Pedagojik açıdan verimli olabilmesi için en basitten en zora, genelden özele doğru bir okuma listesi mevcut. Beş aşamadan oluşan listede; İlk aşama: dert sahibi yapacak kitaplar İkinci aşama:usûl kitapları Üçüncü aşama: medeniyetler ve tarihler Dördüncü aşama: felsefe,sanat Beşinci aşama: Bütün medeniyetlerin kurucu metinleri. Öncesinde dert sahibi olacağız ki okuduklarını derslerini anlayabilsin ve yeni bir dünya kurma hayalleri yeşertsin gençlerimiz. 100 Kitap Listesine baktığımızda; Necip Fazıl, Sezai Karakoç, İsmet Özel, Cemil Meriç, Mustafa Kutlu, Cahit Zarifoğlu, Rasim Özdenören, Garaudy, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Aliya İzzetbegoviç olmak üzere birbirinden değerleri yazarlar mevcut. Kısaca 100 Kitap Listesi bir okul, üniversite ve çağdaş bir medresenin ete kemiğe bürünmüş halidir. Bir ekol inşâ etme çabasının ve programının anahtarıdır. Peki kitapları nasıl okuyacağız? Yusuf hocamızın geliştirdiği bir metot var, dört farklı renkte kurşun kalemle okuma tekniği. Siyah, mavi, kırmızı ve yeşil kurşun kalemler. Bu kalemlerin her birinin ayrı bir fonksiyonu var. Yeşil kurşun kalemle; kilit kavramların altını çiziyoruz. Kırmızı kalemle, önemli satırların altını çiziyoruz. Mavi kalemle, atlanmaması gereken yerleri çok hafif çiziyorsunuz. Siyah kurşun kalem ile de kitabın sağ ve sol taraflarına notlar alıyorsunuz. Tabi çizerken incitmeden muhabbet eder gibi cetvel ile çizer gibi çiziyoruz kitapları yıpratmadan. Sözün özü: Oku-mak, temizlik operasyonudur. Çok kitap okumaktan ziyade, az ve öz, kitabı döne döne,düşüne düşüne okumaktır . Bir nev’i lüzumsuz kitapları okumayacağız da diyebiliriz. Kitabın geneline baktığımızda cidden bir medeniyet tasavvuru yolculuğuna şahit oluyorsunuz. ‘’Modernleşme neden felakettir? Çağı en üst düzeyde nasıl anlayacağız? İki büyük düşünür; Necip Fazıl Kısakürek ve Sezai Karakoç’un birlikte başlayan mücadelelerinde düşünce anlamında rolleri medeniyet fikrine nasıl bir katkı sağlamıştır? Çağımızda neden bir Gazzali’ye ihtiyaç bulunmaktadır? Medeniyet Fikrinin iki temel taşı olan enfüs ve âfâk yolculukları nedir? İkinci medeniyet krizi neticesinde eğitim sistemi ne hale gelmiştir? Dil devrimi ve kültürel inkardan kasıt nedir? Türkçenin tasavvufi kökleri nelerdir? Türk düşüncesinin haysiyetini niçin Cemil Meriç kurtarmıştır?’’ gibi soruların cevaplarını kitabın içinde delilleriyle beraber en güzel şekilde bulacaksınız. Ve tekrar tekrar okuyarak…Düşünerek…Hazmederek…Ruha işleyerek… okuyacağız. Bir okul düşünün! Ders olmadığı zaman talebelerin üzüldüğü, Talebenin tüm sorunlarının ilgilenildiği ve kardeşlik hukukunun tesis edildiği… Evet bir okul düşünün! Okula girme şartı Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç, Cemil Meriç, İsmet Özel, Ahmet Hamdi Tanpınar gibi üst düzey yazarları okumak… Bir okul düşünün! İngilizce ve Arapça öğreten. İhtisasta Farsça, Latince, Grekçe,Rusça, İbranice,Çince belleten. Anladım ki Medeniyet Tasavvuru Okulunun derdi diploma falan değil. Hakikatin izini sürmek… Türkiye’nin 81 il ve dünyanın 60 küsur ülkesine ulaşıp, kaliteli, donanımlı, dert sahibi insanları ve parlak beyinleri ilk defa bir araya getirip uzun soluklu bir yolculuğa , geleceğe Ey Hakikat diyerek çıkarmak… Yılmak yok. Ey Mto’lu; Dünya bize gebe, biz dünyaya… Hadi şikayet etme de bir hikâye inşa et!
Yol HaritasıYusuf Kaplan · Mecra Kitap · 2022597 okunma
2 +1'leme
4.182 Gösterim
Ben Yusuf Kaplan hocanın bu okuma gruplarını o kadar da başarılı bulmuyorum.
Yusuf Kaplan hocam gerçekten kaliteli kitaplar seçiyor. Katılmak gerekiyor. Rabbim ilminizi arttırsın inşallah.
Mutâlî’
Allah razı olsun hocam. Amin inşAllah.
Eline yüreğine sağlık. Güya bir inceleme yazacaktım ki anlatmak istediğim herşeyi anlattığınız incelemenizle karşılaştım :)
Mutâlî’
Rica ederim kıymetli hocam var olasınız eyvallah:))