Stefan Zweig - Kızıl
2022 4. kitabı
Anlatım tarzı olarak yine ödün vermemiş Zweig. Son derece ruhani betimlemeleriyle adeta yaşatmış Berger karakterini. Yalnızlık ve iç bunalım temasını güzel şekilde işlemiş ve geçmişten günümüze insanlığın belki de her döneminde var olan kimi duygu durumlarını satırlarına dökmüş. Burdan sonrası küçük spoilerler içerir. Hikayede Berger karakteri son derece antisosyal ve iletişim kurmakta güçlük çeken biri. Özgüveni düşük, belki de kişilik bozukluğuna kadar giden bi karakteri var. Çevresinde hiç kadın yok ve bir bakıma bunun boşluğu da var duygularında fakat bir o kadar da kadınlarla ilişkilerinde kötü açıkçası ezik birisi. Kızıl hastalığına yakalanmış çocukla karşılaşana kadar bitkin, mutsuz birisi olarak karşımıza çıkıyor. Başlarda hayatının anlamını yani doktorluk mesleğinin aşkına varmış gibi hissetse de sonrasında 13-14 yaşlarındaki bu çocuğa aşık oluyor. Başta da dedimya kadınlarla ilişkilerinde başarısız birisi diye. Aslında kendisine bir çıkar yol olarak görüyor belki de; savunmasız, hasta bir kız çocuğuna duygu beslemeye başlıyor. (Tamamen kendi yorumum) Pedofili durumu da söz konusu hikayede anlayacağınız. Konuya dönersek anlatım olarak her zaman beğenmişimdir Zweig'i kitabı okumanızı da tavsiye ederim. Yazarın daha başarılı kitapları var şüphesiz fakat bu da okunabilecek yetkinlikte bi kitap. Kitapla kalın :)
KızılStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202237bin okunma