Dava İnsanı Nasıl Mı?
2022 67. kitabı
Attila İlhan, edebiyatcı kimliği yanında siyasi mecrada söyledikleriyle yazdıklarıyla sivrilen isimlerdendir. Türkiye'de ithal olan birçok değişiklik, dışardan gelen fikir akımlarının ülkede nasıl karşılık bulduğunu sol kafaları referans alarak anlatmaya çalışıyor. 50'li yıllarda Sovyet merkezli sol rüzgârlarının dünyanın her köşesine vardığı ve bazı ülkelerde rejimleri değiştirdiğini, bazı ülkelerdede sancılı kısırdöngülere sebebiyet verdiğini biliriz. Bu sol gelişmeler SSCB ile başlamadı fakat o devrim ile başka yerler adına devrimler olabilirlilik kazandı ve bu sebeble solun ülkemizdeki çıkmazı incelenirken hasıraltı edilemeyecek etkenlerdendir... bu sancılı yerlerden biri de Türkiye'dir. Niye mi sancılı? Niyesi mi var, kördöğüşün en uzun sürdüğü ve sola yaraşacak ilerleme beklenirken faşizmin yükselmesine sebebiyet verilmiştir. Burda da asıl konuya geçmek lazım: 68 Kuşağı. Belli bir ideolojiye yoğunlaşmanın getirdiği bağımlılık 'dava adamlığı' beraberinde bağnazlığı da getirebiliyor. İşte bu kitabın ana konusu olan kısım burda başlar. Birkaç kişinin yazdıklarına ilahi kitap kutsallığı atfedip her yazılanı her söyleneni zihni süzgeçten geçirmeyen, acaba benim insanlarım ne düzeyde, hangi değişimler ne getirir, bize lazım olan ne diye sormayan gençler solculuk oynayıp kaybettiler. Ne dersiniz bilemem ama bu dupduru bir gerçekliktir. Aynı hataların yarım asırdır devam ettiğini söylemek de yanlış olmaz. Uzlaşma ve zamana yayma konusunu göz önüne almayan barut kokulu gençleri mitoze etmeden önce "kimdi bunlar" diye sormak lazım. Attila İlhan objektiflikten taviz vermeden sol grupları en onemli hatlarıyla ele alıyor. Eleştiri olmadan gelişim olmaz! Solun aynı hataları yapmamasını ümit ederek iyi okumalar ve tahliller diliyorum.
Düşünce
Hangi SolAttila İlhan · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2022382 okunma