·328 syf.····Okunma: 22 Mayıs 2022 19:04 “Herkes kendi görüş mesafesini dünyanın sınırları zanneder.”
Kaç ömür gerek, yaşamayı öğrenmek için? Peki çok uzun bir ömür bir ödül mü, yoksa ceza mı olurdu insan için? Mayıs ayında harika bir kitap eşlik ediyor okuma grubumuza. Akıllarımıza şubat ayında bayılarak okuduğumuz “Gece Yarısı Kütüphanesi” ile kazınan yazarımızın bir başka eserini okumaya direnemedik. Karşınızda İngiltere’nin önemli yazarlarından Matt Haig’in büyük övgü toplayan, otuz yedi dile çevrilen ve yakında beyaz perdeye uyarlanacak kitabı “Zamanı Durdurmanın Yolları”.
Tom Hazard; çevresi tarafından kırk bir yaşında, sıradan bir tarih öğretmeni olarak biliniyor ama o aslında yüzyıllardır hayatta. Tam olarak dört yüz otuz dokuz yıl kadar. Çok nadir rastlanan, adı tıp terminolojisinde bile geçmeyen bir hastalıktan muzdarip. Normal bir insanın aksine yaşlanması asırları buluyor. 1581 yılında başlayan yaşam serüveninden bu yana Shakespeare ve Fitgerald gibi önemli yazarlarla tanışmış, Kaptan Cook’la açık denizleri fethetmiş. Şimdiyse tek istediği huzurlu ve sakin bir hayat yaşamak. Kimliğini değiştirmeye devam ettiği sürece de geçmişini geride bırakabilir ve hayatta kalabilir. Ama ya altın kuralı çiğner de aşka düşerse?..
Yüzyıllardır hayatta olan bir adamın kendini ararken aşka rastlayışının öyküsü bu, insanın kendini kaybedip tekrar bulmasına dair güzel bir anlatı. Konusu, akıcılığı ve anlatımıyla severek okudum. Çok zevk aldığım kara mizahtan, varoluşsal-felsefi sorulardan, aşktan ve insanlık hallerinden bolca serpiştirilmişti paragraflara. Aman dikkat! Kitaptaki özlü sözlerin ve sevdiğiniz yerlerin altını çizmek isterken kitabı boyama kitabına dönüştürebilirsiniz. Eserin film hakları da Benedict Cumberbatch tarafından satın alınmış, ortaya güzel bir yapım çıkacağından şüphem yok. Sözün özü, henüz Haig'in kalemiyle tanışmadıysanız muhakkak bir kitabını edinin. Dilerim siz de aynı keyifle okursunuz. Kitapsız geçen gününüz olmasın...