2022 43. kitabı
Okunma: 26 Mayıs 2022 23:23
Bilimkurgu okumayalı uzun zaman olmuştu. Olaf Stapledon'un 1937 yılında yayımlanan Star Maker isimli kitabı, modern edebiyatın bu konudaki önemli klasiklerinden olmasıyla türündeki mihenk taşlarından sayılıyor. Kitap anlatıcının sınırsız evrende zihinsel olarak özgürce dolaşabilmesi ile başlıyor. Uzay boşluğundan yeryüzünü, yıldızları seyrederken başlayan kurgu, anlatıcının kendisini başka bir evdende "öteki insanlar" olarak adlandırdığı insana çok benzeyen ama bariz farklılıkları olan canlıların arasında bulması ile devam ediyor. Çatışmaları, ırk ayrımları hatta "Öteki Faşizmleri" ile insan zaman çizelgesinin, evrenin neresinde olursa olsun hiç değişmeyecek diye düşündürüyor. Kültürel ve manevi çatışmaları da değişmez sahnelerden. Yazarın burada çizdiği tabloyu karamsarlıktan ziyade realist bir yaklaşım olarak gördüm. Öteki insanlar üzerinden geçmiş ve gelecek tüm insanlığa göndermeler var. Kitaptaki şu kısımlar değişmez insanlığın yüzü ⭐"Hayatlarını kazanmakla, evlenmekle, aile kurmakla, birbirinden daha iyi olmak için çabalamakla o kadar meşguldüler ki hayatlarının amacı nedir diye düşünmeye ayıracak zamanları yoktu." ⭐"Bu dünyaların çoğunun bizimkilerden hiçbir farkı yoktu. Tıpkı bizler gibi onlar da ruhun umutsuzca acı çektiği, ilkellikten tamamen kurtulamamış ve olgunluktan çok uzakta olan aşamasına erişmişlerdi." ⭐"Her geçen yıl nezaket kayıplara karışıyordu." Tabii öteki insanlardan başka bir çok kozmik varlık mevcut evrende. Başka başka gezegenlerde karşılaştığı bu varlıkları okurken yazarın hayal gücüne hayran kaldım Dikkatimi çeken bir başka nokta ise yazarın kitapta kullandığı üslup, sanki bir tarih kitabı okuyormuş duygusu veriyor. Bu da fastastik bir dünyanın tüm gerçekliği ile etrafımızı sardığı hissini oluşturuyor. Metin bütüncül bir bakış açısıyla bakıldığında bilim kurgudan çok daha fazlası. İnsana dair üzerinde düşünülecek, fazlaca çıkarımlar yapılacak bir nitelikte. Yazar aynı zamanda felsefeci. Bu yönü kitaba muhteşem bir derinlik katmış. Tavsiyeye değer güzellikte️ Okuyun derim ‍️
Star MakerOlaf Stapledon · Cem Yayınevi · 202229 okunma