2022 1. kitabı
Okunma: 01 Haziran 2022 00:14
Kitap bitmesin diye çok uğraştım. Peşinen söyleyeceğim şey budur. Dostoyevski seven biri olarak her kitabına hevesle yaklaşırım ama bu kitap benim için bambaşka bir pencere oldu diyebilirim. Çok kısa hikayeden bahsetmek gerekirse sara hastası olan prens mışkin’in tedavi için gittiği İsviçre’den dönmesi ve bir akrabasının yanına sığınmasıyla başlayan bir kitap.İçinde her şeyi barındıran ve hepsini aynı anda uyumlu bir şekilde işleyen bir kitap olmuş. Böyle olmasını çok beğendim. İçinde aşk,dönem mücadelesi, iç sıkıntılar ,kişilik analizleri ne okumak isterseniz mevcut ve o kadar başarılı işlenmiş ki her sayfada başka bir bakış açısı kazandırmış. Hayatınızda zorlu giden bir dönemdeyseniz bazı şeylerin sonuçlarını sorguluyorsanız hatta kendinizi sorguluyorsanız mutlaka okuyun derim. Çünkü kitabın adı da olan “budala” aslında iyi niyetli temiz kalpli davranan insanların dışarıdan nasıl algılandığını nelerin insanlar için budalalık olduğunu size bir bir anlatan bir eser olmuş. İçinde kötülük barındırmayan temiz niyetle yaklaşan ve hesapsız sadece iç sesiyle gönlüyle hareket eden mışkin’in başına gelenler insanların ona bakış açısı ve davranışlarını iyi analiz etmiş bir kitap. Ve bunların gerçek hayatta olan ,yaşanan şeyler olduğunu da çok derinden hissediyorsunuz. Bazen kendinize “bende mi budalayım ? “ diye sorduğunuz bile oluyor. Sizi size sorduran ve sorgulatan bir kitap. bu yüzden bir süre sonra tekrar açıp okumak isterim. Hala budala mıyız kontrol etmek lazım :) bunun haricinde kalın bir kitap olduğu için ve fazla karakter olduğu için başlarda biraz karışabiliyor “bu kimdi şimdi ? “ diye sorup takılabiliyorsunuz şahsen bende böyle oldu. Ama bir kağıda karakterleri size anımsatacak kısa bir not tutarsanız bu sorunu da çözersiniz ve keyifle okursunuz. Daha öncesinde okuduğum suç ve ceza kitabını da anımsattığını düşündüm. Suç ve ceza da gördüğümüz iç hesaplaşma ve sorgulama bura da da devam ediyor. Kitabın sevdiğim bir diğer yanı da Dostoyevski’nin yaşamından da bir şeyler katılmış olması. Dostoyevski’nin sara hastalığı kahramanımızda da mevcut bunun haricinde kitap içinde olan idam olayı da Dostoyevski’nin hayatından bir parça bu yüzden kitabı okurken aynı zaman da Dostoyevski’nin hayatından da bir şeyler okumuş oluyorsunuz. Ve Dostoyevski’nin bu kitap da kendi iç dünyasını da paylaştığını düşünüyorum bu yüzden okumaya değer. Keyifli okumalar.
BudalaFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201231,5bin okunma