Sergüzeşt-i Ali Bey
2022 2. kitabı
Okunma: 04 Haziran 2022 23:44
Öncelikle kitapta yazıldığı dönemin akımlarından biri olan Romantizmin etkisi çok net görülüyor. Yazar Çamlıca’ya olan hayranlığından, onun güzelliklerinden uzun uzadıya bahsetmiş. Her bölümün başında Divan Edebiyatından beyitler yer alması da hoş olmuş. Kitabın dili akıcı, başladığınız zaman bir kaç saatte bitebilecek kadar da sürükleyici. En başından beridir Mehpeyker’e aşırı bir kin nefretle okudum. Açıkçası ben Ali bey’e de pek ısınamadım. Yani çok güzel bir eğitim görmüş gerek dini gerek kültürel. Ona rağmen ilk görüşte aşık olduğu bir kadına körü körüne inandı. Yani zeki olduğundan bahsediliyor kitapta ama Mehpeyker’e hemen düştü. En çok Dilâsub beni çok yaraladı. Kızcağızın iç açısı sonuna göz yaşlarımı tutamadım. Kendimi onun yerine koydum. Ve acaba ben onun yerinde olsam bunların hepsine boyun eğip ne Mehpeyker’e ne de Bey’in yaptıklarına katlanabilir miydim ? Kitaptaki betimlemeler de bence gayet yerinde ve sıkıcı değildi. Sadece sürekli herkes bir yerlere bayılıyor Sonuç olarak ben çok beğendim. Okumak isteyenlere de öneririm. Şimdiden keyifli okumalar.
İntibahNamık Kemal · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202149,2bin okunma