Puan vermedi·176 syf.··Beğendi
· Herkese merhaba. Falih Rıfkı Atay tarafından yazılan Zeytindağı adlı anı kitabı 1932 yılında yayımlanmıştır.
Falih Rıfkı Atay 1925- 1918 yılları arasında Cemal Paşa' nın emir subayı olarak görev yapar ve bu dönemlerde Suriye, Hicaz ve Filistin cephelerinde Türk askerinin ve Osmanlı Devleti' nin bunduğu durumu gerçekçi gözlemlerle aktarmıştır.
Türk askerinin Hicaz çöllerinde salgın hastalıklar, açlık, susuzluk gibi tüm kötü şartlara rağmen canla başla mücadelesi ve çöllerde yazdıkları destan Falih Rıfkı' nın kalemiyle çok çarpıcı bir şekilde gözler önüne serilmiş.
Burada üzerinde durulan bir diğer nokta ise bazı devlet adamlarının gerçek dışı politikalarının neticesinde neler olabileceği bir devletin hayallerle değil de tıpkı Mustafa Kemal Atatürk' ün yaptığı gibi sadece akılla yönetilebileceği konusu olarak karşımıza çıkıyor.
Zeytindağı, 100 Temel Eser arasına girmiş olmakla birlikte Prof. Dr. İlber Ortaylı, Behçet Kemal Çağlar, Yakup Kadri Karaosmanoğlu ve Nurullah Ataç gibi önemli şahsiyetler tarafından da övgüyle bahsedilmiş.
Burada yazılanlar geçmişi aydınlattığı kadar günümüze de ışık tutuyor. Bu nedenle tarihin tekerrürüne de çok defa şahit olduğumuzu göz önüne alınca aynı hataların tekrar yapılmasının karşısında olabilmek için bu kitabın bizler için rehber olabileceğini düşünüyorum. Herkese iyi okumalar dilerim.