Ruhsuz ve Çok Basit...
2022 38. kitabı
Okunma: 07 Haziran 2022 23:06
°°° Kitap Orhan Veli'nin bütün şiirlerini bir araya toplamış ve sonuna da şairin resimlerini ve el yazılarını ilave etmiş bir eser. Orhan Veli'nin şiirleri gerçekten ruhsuz ve kötü. Benim gibi gücünü veya yaşam kaynağını ruhi kuvvetinden alan ve bunu en üst seviyede özümseyenlerin asla beğenmeyeceği bir şair. İnsan şiirlerini okurken heyecanlanmıyor, duyguyu hissedemiyor ve düz yazı gibi okuyor. Bu yüzden benim sevmediğim kitaplar arasına girdi. Tabi içinde çok kıymetli bazı şiirlerinin olduğunuda es geçmeyelim... 1k da puanı da oldukça yüksek ama duyguları harekete geçiremiyor yani okumanızı tavsiye etmem. TEŞEKKÜRLER. •••
Şiir
Bütün ŞiirleriOrhan Veli Kanık · Adam Yayınları · 200131,3bin okunma
Birinci Yeni yani Garip Akımı ilk ortaya çıktığında büyük tartışma yarattı. Garip Akımını savunan ve Orhan Veli'ye önemli destek atan zamanın önemli eleştirmeni ve edebiyatçısı Nurullah Ataç'tı... Fakat sonra Orhan Veli ile Nurullah Ataç'ın arası bozuldu... Peki neden küstüler? İşbu bu videoda anlattım: youtu.be/xB2djruMc6A
bu degerlendirme beni üzdü . Aslinda Orhan Veli çok duz gibi gorunen siirlerinin altinda bambaska derinlikler barindirqn ayni zamanda da muzip bir sair. mesela 77. sayfa varoluş sancisini nasil da hissediyor insan bir dert ki dayanilir sey degil misrasinda. 119. sayfada hurriyete dogru nasil da heveslendiriyor insani. deniz daha bembeyazken cikacaksin yola' demeyi tercih etmesi carsaf gibi deniz yerine etkilwyici degil mi yaa. bazen bir kitap tek bir cumle icin okunur bu kitapta cok daha fazlasi var bence bir de tahlilleri incelemenizi tavsiye ederim naçizane 🙏 iyi okumalar 🙈
İshak Eren
Sizi üzmek istemezdim ama ben böyle düşünüyorum. Yani Sabahattin Ali ,Necip Fazıl gibi şiir kitaplarınıda okudum ve dediğim bu duygu fırtınalarını dibine kadar yaşadım. Tabi çok şiir bilgim olduğundan değilde bende uyandırdığı duygular açısından yazdım bu incelemeyi. Yine de yorumunuz için teşekkür ederim. 🙂