İdeal Devlet | Farabi
Platon ve Aristotales'ten etkilenen düşünür eseri ikisinin görüşlerini İslamla bağdaştırıp oluşturmuş. Kitabın adı her ne kadar Platon'un Devleti gibi bir devlet düzeninden bahsedildiği izlenimi verse de çevirmenin notu hariç büyük bir kısmı Tanrı olgusuna, gezegenlerin sırasına ve oluşumlarına, en son da insana bahşedilmiş ruha ve suretine gelir. Buraya gelene kadar; Okuması ve anlaması kolay "olsa da" tekrarlanan kelimeler daha ne olduğunu anlamadan sizi kitaptan kopartıp "Farabi Tanrı'nın var olduğuna nasıl ikna oldu? Bu konuyu atlayınca bir kopukluk olmuyor mu? Nietzche Tanrı'yı öldürecek kadar ne yaşadı?.." minvalinde, cevabını alamadığınız ve son cümleyi okuduğunuzu fark edene kadar da düşünmeden edemediğiniz bir zincir gibi birbirine bağlı sorular arasında sürüklenirken buluyorsunuz kendinizi. Son cümle hep bitirici olduğu için biz buraya nasıl geldik şokunu hemen atlatıp daldığınız cümleyi bulup insan dalmışken nasıl okuyabiliri aklınıza getirmemeye çalışarak zihninizin derinliklerinde kaybolmuşken sadece okumuş olduğunuz satırları tekrar okuyorsunuz.
#alıntı
“Mutluluk, insan ruhunun varlık bakımından, güç alacağı bir maddeye ihtiyaç duymadığı bir mükemmellik derecesine ulaşmasıdır.”
“Kendisine karşı çıkan herkesi yenmek konusunda en başarılı olan kimse, en mutlu kimsedir.”
“Zıtların her birinin tabiatı öyledir ki, içlerinden birinin yokluğu, her yerde diğerinin varlığını gerektirir.”
“Protagoras '' İnsan her şeyin ölçüsüdür. '' demişti. Platon ise, bilindiği gibi, '' Hayır, Tanrı her şeyin ölçüsüdür. '' diyerek buna karşı çıkmıştı.”