2022 46. kitabı
Kitabı alırken de, okumak için kapağını açarken de bu kadar güzel kitap olacağı aklımın ucundan dahi geçmemişti. Gerçi kitabın kötü olduğunu beklemiyordum, zira puanı çok yüksekti ama yine aklımda bir acaba vardı. Finale gelince de, sofradan tıka basa doymuş olarak kalkan biri gibi tatmin duygusuyla kapadım kitabın kapağını. Küresel ısınma nedeniyle dünyadaki hayvan nesli yavaş yavaş yok olmuş, bazı hayvan türlerinin sayısı azalmıştır. Bunlara kuşlar ve balıklar da dahildir. Kuş bilimcisi Franny Stone, soylarının hayatta kalan tek örneği olan deniz kırlangıçlarının Kuzey Atlantik Okyanusu üzerinden güneye göç etmeye başladığını fark edince, kuşlara takip cihazı takarak, iklim değişikliğinin kuşların uçuş alışkanlıklarını nasıl etkilediğini gözlemlemek için yola çıkar. Fakat göç yollarını takip etmek için okyanusa açılması gerekir ve acil bir şekilde tekne arayışına girer. Denize açılacak bir gemiyi bulması çok zordur çünkü balık nesli de tükendiğinden denize açılacak gemi bulmakta zorlanır. Sonunda bir kaptanı ikna ederek altı mürettebatla okyanusa açılır. Buraya kadar her şey normal. Fakat denize açıldıktan sonra gelişen olaylar kalp ritmimizi artıracak kadar heyecanlı ve duygusal. Vahşi okyanustaki ölüm kalım savaşı, kuş bilimcisi Franny Stone'nün geçmişte yaşadığı acı dolu hayatı ve gözlerimin dolmasına sebep olan bir final. Okyanusta, nesli tükendi denilen deniz kaplumbağasına denk gelmeleri beni çok duygulandırdı. O mutluluğu o heyecanı mürettebatla birlikte ben de yaşadım. Şüphesiz dünyanın dengesini bozarak bitki ve hayvan neslinin tükenme sebebi biz insanlarız. Doğal yaşamı yok ederek ağaçları kesip suları kirleterek ilkim değişikliğine sebep oluyoruz. Küresel felaket kapıda ve bunlarla ilgili ciddi çalışmalar olmadıkça geleceğimiz pek parlak görülmüyor. Bizden sonraki nesiillere keşke daha temiz bir dünya bırakabilseydik.
Göçmen KuşlarCharlotte McConaghy · Çınar Yayınları · 0112 okunma