Nazar boncuğu gibi nesneler taşımak,at nalı ve kafası asmak yahut Şamanist gelenekten gelen kurşun dökmek gibi adetleri İslâm dini uygun bulmamış ve bunları asla meşru görmemiştir.Birçok hadiste,gerek insanların,gerekse hayvanların boyunlarına nazarlık türünden çeşitli nesnelerin asılması yasaklanmış [Buhari]
Hz.Peygamber bunu yapanların kendisinden uzak olduklarını [Ebu Davud] ve Allah'ın korumasından da mahrum kalacaklarını söylemiştir: "Kim düğüm yapar sonra ona üflerse sihir yapmış olur.Kim sihir yaparsa şirk koşmuş olur.Kim de (kendisini koruması için nazarlık ve benzeri) bir şey takarsa,o taktığı şeyin korumasına havale edilir. [Buhari,Müslim]
Nazarlık takma âdeti,câhiliye Araplarının kendileri için son derece değerli olan at ve develerine göz değmesin diye aldıkları bir önlemdi.Allah Resûlü (sav) ise ilâhî yardım dışında başka aracılardan medet uman ve herhangi bir fayda sağlamayan bu uygulamayı yasaklamıştır.[Buhari]
Peygamber'in,nazardan korunmak için Allah dışında başka şeylere sığınmamaları yönünde ümmetine yaptığı uyarılar,tevhid inancının
zedelenmemesi hedefine mâtuf
olmalıdır.Zira dinde meşru olmayan bu tür korunma yöntemleri,sadece Allah'a ait olan sıfatların eşyaya devredilmesi anlamını taşımaktadır.Dolayısıyla nazardan korunmak için yapılacak en güzel şey Allahın ayetleri ve dua ile yardım dilemektir.
#k:112358