Anılar ve Yanılsamalar
2022 7. kitabı
"Aşırılıkları ve şen kavgalarıyla tanınan Jim Carrey tostoparlak olup hıçkırarak ağlamaya başladı. Evet, hali gerçekten de berbattı. Oysa bir zamanlar nasıl da parlıyordu. Ah, onu bir görseydiniz." Tarihin farklı dönemlerindeki okumalardan, Gılgamış Destanı'ndan, Aydınlanma Çağından, İlkçağdan, Viktorya Döneminden ve bunun gibi farklı kulvarlardaki sıçramalardan sonra istikametimi tarihteki en güncel duruma, günümüze çeviriyorum. Güncel durumda, şan ve şöhretin servis edildiği yerden, Hollywood'dan bir aktör bize bir hikaye sunuyor: Jim Carrey'den Anılar ve Yanılsamalar. O zaten oyunculuğuyla birçoğumuzu kendisine hayran bırakan bir isim. Benim için de öyle. Onun The Mask, Truman Show, Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Yes Man vb. gibi birçok filmiyle büyüdüm. Ama artık sadece aktör olarak değil, son zamanlardaki sorgulamacı ve şüpheci yaklaşımlarıyla da bizleri mest etmeye başladı. Kurulan sözde "ütopya"ya, gelinen son nokta olan Hollywood'a yaptığı sert eleştirileri ve taşlamaları ile gündeme gelmeye başladı. Son Akademi Ödülleri'ndeki Will Smith skandalının akabinde, "We are not the cool club anymore" açıklamasıyla, Hollywood'un artık pozitif bir statü değeri içermediğini vurguladı. "Sanırım ölüm korkusu öyle güçlü ki ego onu engellemek için her şeyi yapıyor. Cafcaflı hikayelere sığınıyoruz. Kahramanlar, yarı tanrılar. Ün bir akıl vebası; bizi ölümsüz kılacağını zannediyorduk ama değerli zamanımızı yiyip bitirdi." Bu hikaye, zeminini gerçeklerden alan ve ana karakteri Jim Carrey olan kurgusal bir hikayedir. Anılar ve Yanılsamalar. Anılar ve yanılsamalar iç içe geçmiştir. Bir Hollywood oyuncusunun içinde olduğu hayat da böyle değil midir zaten? Jim Carrey bize bunu gösteriyor. Bu soyut statüler son derece kırılgandır ve anlamsızlıklarla çevrelenmiştir. Onca heybetin, onca şöhretin ve zenginliğin içinden bir süper yıldızın, görünenden son derece zıt bir şekilde sefil bir durumda olması tezatlığı. Bir söyleşisinde bize seslendiği gibi: "Bence herkes zengin ve şöhret sahibi olmalı, hayalini kurduğu her şeyi yapmalı, ve bunun asıl cevap olmadığını anlamalı." İşte… budur durumlar; tarihin en güncel zamanından, en bilinir zümresinden. İlk defa, Conan O'Brien'ın tavsiyesiyle haberdar olduğum bu eserde, neyin kurgu neyin gerçek olduğunu ayırt etmek son derece güç. Bu iki kavram birbiriyle harmanlanıp önümüze sunulmuş ve ana karakter olarak da hikayenin yazarı seçilmiş. Bu açıdan daha önce okuduğumuz şeylerden son derece farklı, postmodern bir eser. Kitaptaki referanslar çok zengin. Nicolas Cage, Tom Hanks, Gwyneth Paltrow, Anthony Hopkins, Spielberg, Kanye West vb. sonu gelmeyen bir referans listesi var. Onun gözlerinden bu isimleri de okuma fırsatı buluyoruz. Kendi ailesinden ve entelektüel donanımından da haberdar oluyoruz ve bu açılardan da ayrıca değerli bir okuma. Senelerce seni izledikten sonra seni okumak da varmış bu hayat serüveninin içerisinde. İyi ki varsın Jim Carrey. Keyifli okumalar.
Anılar ve YanılsamalarDana Vachon · Epsilon Yayınları · 202159 okunma