Sonsuz İhtimaller Denizi
2022 46. kitabı
Okunma: 12 Haziran 2022 17:51
Selamlar. Size süper bir öneriyle geldim. Bu kitabı kesinlikle herkes okumalı. Kitap üzerine o kadar çok yorum yapabilirim ki ama hepsi buraya sığmıyor işte. İran asıllı lise okuyan Shirin isimli Müslüman ve başörtülü bir kızın hayatını konu ediniyor. Yazarı o kadar takdir ettim ki kitabı okurken kendisini araştırma isteği duydum. Birçok kitabı ödüller almış bir yazar kendisi. Bu kitabında da önyargıları kırma adına yazılarıyla farkındalık yaratmış. Kitabı okurken Shirin'in bir müzik listesi vardı ve o listeyi baz alarak müzikleri dinleyerek okudum. Yıllardır Amerika'da yaşamış ama asla kendini oraya ait hissetmemiş bir karakter Shirin. Sürekli dışlanma, aşağılanma hakaret ve söylemlere maruz kalmış bir genç kız. 11 Eylül'den sonra maddi ve manevi ve de fiziksel saldırılarında başlamasıyla bu olaylar zinciri tehlikeli bir hal almış. Ama her şeye rağmen dinine, kimliğine, başörtüsüne ve özgürlüğüne bağlı kalıp yalnızlığına sıkıca tutunan bir kız. Çevresine ördüğü duvarlarla kendini kırıp incitecek şeylerden sakındı hep. Bu yalnızlığında ona umut olacak tek mutluluk, abisi Navid ve onun arkadaşlarıyla break dans yapmak. (Navid çok iyi bir abiydi. Onu çok sevdim.) Bu süre içinde sınıf arkadaşı Ocean James'le tanışır. İlk kez onu gerçekten tamamıyla tanımak isteyen biriyle karşılaşınca kız bir afallıyor. Ama gardına indirmek onu incitebilir, bu yüzden çocuğa oldukça soğuk, mesafeli ve -kibar olmak istemesine rağmen- kaba yaklaşıyor. Hayatı nasıl değişecek merak ediyorsanız eğer bu kitabı hemen alıp okumalısınız. Ben bu kitabı aldığımda iyi bir indirim yakalamıştım. Şimdi okuyunca İyi ki de almışım diyorum. Yazarın komik, sempatik ve lafını hiç esirgemeyen argolu da olsa bir mizacı var ve ben bunu çok sevdim. Kız karakterimiz ona yapılan şeylerin altında kalmayarak kısacası herkese benden bir orta parmak diyor. Bence bu kitabı yazarken oldukça cesur davranmış yazarımız. Evrensel olması ve içerisinde aşkın da olduğu güzel bir kitap. Ayrımcılığa ve ırkçılığa son deyip önyargılara kafa tutan müslüman bir genç kızın hikayesi. Bu tarz güçlü kız karakter okumayı çok seviyorum. Kendi kıyafetlerini diken graffiti yapan Shirin oldukça becerikli bir kız. Kızın yaşadıklarını ailesinin tepkisiz kalması veya vurdumduymaz olmaları kızlarını savunmak yerine onu koruyup kollamak yerine sürekli şehir değiştirerek ve diğer insanlar gibi başörtüsünü çıkarmasının daha doğru olduğunu düşünmeleri beni iyice sinirlendirdi. Bunlar nasıl ebeveyn Allah aşkına ya. Bu süreçte onun daimi destekçisi abisi ve Ocean oldu. Çevresine bakış açısını değiştiren tek şey ise aşktı.
Roman
Sonsuz İhtimaller DeniziTahereh Mafi · Yabancı Yayınları · 2021504 okunma