Dostoyevski' nin en başarılı eserlerinden biri olan ezilenler ilk baskısını 1861 yılında yapmıştır. Diğer kitaplarında da sık sık karakterlerinin psikolojik ruh çözümlemelerine yer verdiği gibi bu kitapta da yer vermiştir. Yarattığı karaktere kendinden de bişeyler katarak oluşturmuştur.
Kitabın olay örgüsü ve karakter örgüsüne de değinecek olursak.
Kitabta anlatıcı unsuruyla bilinen vanya para kazanmak için yazı yazan yoksul bir yazardır. Çocukluğunda Nikolay ihmenev tarafından evlatlık alınan vanya çocukluğunda beraber yaşadığı ihmenevin kızı nataşayla evlenmeye karar verir ama bu sırada beklenmeyen şeyler olur ve Nataşa Prens Valkovski'nin oğlu Alyoşa ya aşık olur . Bir gün Vanya ' nın pastanede sıradışı, tuhaf bir ihtiyarla karşılaşması üzerine onu incelemeye başlar ve bir gün bu ihtiyarın ölmesiyle vanyanın daha çok dikkatini çeker ve Smith ' in bir torunu olduğunu öğrenir (Nely.) Olayların ilerlemesi ile Vanya bu küçük kızı yanına alır ve onun hayat hikayesini öğrenmeye başlar. Babasının istememesine rağmen Nataşa Alyoşa ile gider ve ileryelen uzun süreçlerde ilişkilerinin bir yere varamayacağını görür . Alyoşadan ayrılan Nataşa ihmeneve geri döner. Nelynin prensin kızı olduğunu kitabında sonunda öğrenirler. Sara hastası olan Nely ölür ve geride hüzün kalır.
Akıcı ve sürükleyici bir anlatıma sahip olan bu kitap toplumda hor görülen düşük zümreden insanların bencil ve yüksek zümreden insanlar tarafından aşağılanıp ezilmesinden bahseder. Bunu çok iyi kurgulama ile yapan dostoyevski bizlere bu eseri bırakır. Ezilenler kitabının bir alıntısı ile incelememi bitiriyorum .
#170312526
Teşekkürler