Merhabaa bugün size ilginç bir kitapla geldim.
••• Yu Hua, Kanını Satan Adam •••
Yu Hua, 1960'larda Doğu Çin'de dünyaya gelmiş. 1980-1990 gibi yazmaya başlayan yazarımız kitaplarında genellikle Çin Kültür Devrim yıllarını anlatıyor. Bu yüzden de 1993 de "Yaşamak" adlı romanı yasaklanıyor.
Kitap zor bir çocukluk geçiren Xu Sanguan'ı anlatıyor. Babası ölmüş ve annesi tarafından terk edilen Xu Sanguan, dedesi ve amcaları tarafından büyütülüyor. Bu arada da para kazanmak için şehirde ipek fabrikasında çalışıyor.
Köyüne ziyaret ettiği bir gün 2 arkadaşının "kan satmaya" gittiğini öğrenir. Başta pek bir şey anlamasa da daha sonra bu kan satma işinden gayet iyi para geldiğini fark eder. Kendi kanını da arkadaşlarıyla satar. Eline yüklü miktarda para geçince de nereye harcayacağını bilemez. Bu yüzden köyün en güzel kızlarından biri olan Xu Yulan ile evlenmeye karar verir. Bu evlilikten 3 çocuğu olur ama biri hakkındaki bir gerçek onu derinden sarsar.
Başta kitabi ilk elime aldığımda muhtemelen tıbbi kavramların olduğu, doktorları ve hastalıkları içinde barındıran bir kitap olarak düşünsem de kitap bir aile trajedisini anlatıyor. Aynı zamanda Çin Kültür Devrim yıllarının o zamanlar ne kadar zor ve dayanılmaz olduğunu da bize betimliyor.
Kitap genellikle olay odaklı bir kitap. Yazar, kitabı yazarken çok fazla betimleme yapmamış ya da felsefi görüşler belirtmemiş. Sürükleyici bir dil kullanılmış akıcı bir kitap. Hikayesi ve diliyle gayet kolay okuyabileceğiniz etkileyici bir kitap. İyi okumalar!
🩸 "Bir tabak kızarmış domuz ciğeri, iki kase de sarı pirinç likörü."
🩸 "...boşuna, *yeşil dağ orada durdukça yakacak için endişe etmene gerek yok* dememişler."
🩸 "İnsan olmak vicdan ister."
#kitap #book #bookstagram #okuyoruz #kütüphane #booklover #kitapalıntısı #kitapönerisi #kitaptavsiyesi #alıntılar #sözler #kitaplar #keşfet #keşfetteyiz #kan #kanınısatanadam #YuHua
#Çin