2022 5. kitabı
Okunma: 27 Mayıs 2022 18:15
Devlet felsefe dalının temellerini atan, neredeyse her felsefi kitaptan ondan iz bulabileceğiniz bir başyapıt. Bu kitap 2400 yıl önce yazılmış. Kitabın yazıldığı yıllarda Antik Yunan'da insanlar sel olduğu zaman Poseidon'un kızdığını düşünüyorlardı. İşte bu zamanlarda Platon ve arkadaşları devlet sistemlerini tartışıyordu. (Aslında Platon'a göre Sokrates de dindardır.) Kitabı daha iyi anlamak için o zamana bir bakış atmamız gerekiyor. Şimdi, Platon genç bir delikanlıyken iki şehir devleti birbiriyle savaş halinde: Savaş, zenginleşen ve güçlenen Atina’nın başta Sparta olmak üzere başka şehir devletleri tarafından bir tehdit olarak görülmesiyle artan gerilim sonucunda çıktı. Atina, bir soylu grubu içinde bugün söylediğimiz tabiriyle demokrasiyi yaşatmaya çalışıyor, Sparta'da ise daha askeri bir sistemle Oligarşi hakim. Şimdi burada Platon'a dönelim. Platon bunlar yaşanırken genç bir kişilik ve tabii ki bunlardan etkileniyor. Platon'a göre demokrasi bir aptallıktır. Bir grup eğitimli insan devleti yönetmelidir. Ve savaşın sonucunda MÖ 404 Atina’ya oligarşinin geldiği tarih olur, yani zamanımıza göre Platon bir Demokrasi düşmanıdır. Çoğumuz Devlet'i tam anlamıyla okumuyoruz. Eleştirmeliyiz, eleştirelim ki konuyu daha iyi anlayabilelim. Savaşçı bir toplum olan Spartalılar ve Sparta Ares ile, Atina ise Athena ile özdeştirildi. Mitolojide de Athena her seferinde, kaba güç kullanan Ares'i yener. :)
DevletPlaton (Eflatun) · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201932,8bin okunma