Puan vermedi·168 syf.····Okunma: 14 Haziran 2022 17:29 İnsanlığın varlığından bu yana insanın insanı yönetme arzusu hep ön plana çıkmıştır. Bir taraf ne kadar yönetme arzusunda olsa bile onlardan daha çok yönetilmek ve yönlendirilmek isteyen insanların bulunmasının doğal sonucu tekli rejimleri ve diktatör özellikli kişileri ortaya çıkarmıştır. Bu karşılıklı beklenti ve isteklerin üzerine inşa edilmiş bir kitap. Tabi ki ana karakterlerimiz insanları yazar, hayvan şeklinde tasvir edip olayı hayvanların özellikleri bakımından insanlara aktarmıştır.
Kitap bir domuzun hayali olan hayvan devrimi ve ihtilali üzerine konuşma ile başladı. Hayvanların aç kalması ve ağır şartlarda çalışması beklenmedik bir anda ayaklanmaya sebep oldu. Çiftlik sahibinin devrilmesi ve ayaklanmanın başarılı olması hayvanları şaşırttı. Bu etkiyi atlattıktan sonra Snowball adlı domuzun önderliğinde eşitlik , adalet , iş birliği gibi kavramlar ile Hayvan Çiftliğini yönetmeye başladılar. Bu kadar düzenin ve başarının çekemeyeni illa ki tüm zamanlarda olmuştur. Herkesin pastadan eşit pay alması , eşit haklara sahip olmasını kabullenemeyen Napoleon adlı domuz 9 köpeği ile Snowball'a devrim yapar. Bugünden sonra hep akla şu soru gelir acaba hayvanları, insanlar mı daha çok ezdi yoksa Napoleon yönetimi mi?
Alınan bütün eşitlikçi ve hayvan haklarını benimseyen kararlar teker teker gündemden kaldırıldı. İş bütün hayvanlar eşittir, bazı hayvanlar daha eşittir kavramına evrildi. Çiftlikte artık köle gibi çalışan bir alt kesim ve onları yöneten üst kesim ortaya çıktı. Yönetilenlerin sesini zorba yönetime karşı çıkarmaması daha büyük felaketlere yol açtı. Günden güne daha çok çalışıp daha az yemek yiyen hayvanlar kendi aralarında itiraz etseler bile bunu dile getiremediler. Bu da domuzların daha insansı özellikler kazanmasına sebep oldu. Günden güne alınan ilk kararlarla çelişen kararlar alan domuzlar her gün daha çok insansı özellikler benimsemeye başladılar. Önce yönetici ve beyin takımı olarak insan evlerinde kalındı, ardından içki içildi, insan yemek takımları kullanıldı... En son kıyafet giyip iki ayak üzerinde yürüyen domuzları insanlar ile yemek yerken gören hayvanlar iki tarafın birbirine ne kadar benzediğini fark etti.
Kitabın ana karakterlerinden domuzlar zekaları, kurnazlıkları, hırsları ve yönetme becerileri ile diğer hayvanlardan ayrılmıştır. Napoleon karakteri açıkça Stalin ile eşleştirilmiştir. Yazar çarpık düzeni, üst kesim-alt kesim arasındaki farkları, diktatörlük yönetimlerini hayvanlar aracılığıyla eleştiriyor. Ayrıca kurulan eşitlik, adalet ve özgürlük kavramları yine kuranlar tarafından menfaatlerine karşı olduğu için yıkıldığı kitapta alt metin olarak verilmiştir.
Kitabı okuduğum her sayfada günümüzde olan olaylar dikkatimi çekti. Demek ki insanoğlu yüzyıllardır aynı sorunlarla boğuşuyor. Bu çember muhtemelen insanın varlığı boyunca sürüp gidecek. Ve bizde her dönemde bu geçmişte de olmuş düşüncesini tekrar tekrar yaşayacağız. Okunması ve güncel olaylar dikkate alınarak değerlendirilmesi gereken bir kitap.