Hayvan Çiftliği

George Orwell

Güç, İhanet ve Unutulmaması Gereken Bir Ders
2025 6. kitabı
Okunma: 11 Şubat 2025 21:39
Bazı kitaplar vardır, bittiğinde kapağını kapatır ama etkisinden çıkamazsınız. George Orwell’in Hayvan Çiftliği tam da böyle bir kitap. Görünüşte bir fabl, ama aslında insanlık tarihinin en acı gerçeklerinden biri: Gücün yozlaşması ve unutulan idealler… Kitap, Bay Jones’un çiftliğinde yaşayan hayvanların, baskıya başkaldırıp kendi özgürlüklerini ilan etmeleriyle başlıyor. İlk başta her şey güzel: Eşitlik, özgürlük, adalet... Ama zamanla bazı hayvanlar "diğerlerinden daha eşit" olmaya başlıyor. Ve işte burada Orwell’in dehşet verici gerçeği yüzümüze çarpıyor: İktidar, en saf niyetleri bile kirletir. Domuzların başını çektiği bu yeni düzen, insanların kurduğu sistemlerden farksız hâle gelirken, hayvanlar farkında olmadan daha büyük bir baskının içine sürükleniyor. Orwell, o keskin üslubuyla sadece bir hikâye anlatmıyor, adeta insanlığın döngüsel hatalarını gözler önüne seriyor. Bugün bile dünyaya bakınca, Hayvan Çiftliği’nin ne kadar güncel olduğunu görmek tüyler ürpertici. En çok etkileyen şey ne mi? Kitabın başında inandığımız devrim umutlarının, zamanla nasıl çürüdüğünü görmek. Güç kimdeyse, tarih onun kalemiyle yazılıyor ve ne yazık ki halk, geçmişi unuttukça aynı hataları tekrar etmeye mahkûm oluyor. Eğer hâlâ okumadıysanız, Hayvan Çiftliği sadece bir kitap değil, geçmişi ve bugünü anlamak için bir anahtar. Ve unutmayın: “Bütün hayvanlar eşittir, ama bazı hayvanlar diğerlerinden daha eşittir.”
2023 24. kitabı
Bu kitap için yazılacak o kadar çok şey var ki.Sanırsam kitabı anlatmak için benim lügatımda olan kelimeler bir miktar yetersiz kalacak.Hangi cümleyi seçsem biraz eksik kalacak gibi.Anlatacak çok şey var ama aslında hiçbir şeye gerek yok. """Dışarıdaki hayvanlar, bir domuzlara bir insanlara bakıyordu ama hangisinin insan hangisini domuz olduğunu söylemenin imkânı yoktu""" Kitabın sonundaki bu cümle kitaptaki her şeyi ve kitabın derinliğini yeterince özetliyor. Başka söze ne hacet. Iyi Okumalar Kitap Avcıları
Düşünce
2022 1. kitabı
HAYVAN ÇİFTLİĞİ “Dört ayak iyi, iki ayak kötü” George Orwell’ın kaleminden döneminin sosyalizm rejimine eleştiri olarak doğan önemli bir eserdir. Siyasi eleştiri olmasının yanında okuyucusuna siyasi propaganda metni olarak bir bakış açısı sunmaktan öte olması değerini okundukça arttırmaktadır. Yalın anlatımıyla her bir okuruna keyifli bir okuyuş sağlayacak ve içerdiği derin anlatımıyla uyandırmış olduğu etki sahip olduğunuz birçok düşüncenin temelini sarsacak ve algılarınızı değiştirecektir. Kitap bir çiftlikte yaşayan hayvanların isyanı sonucunda çiftliğin sahiplerini çiftlikten kovmalarını ve sonrasında hayvanlar ile hayvanlar, hayvanlar ile insanlar arasında süre gelen bir dizi olayı konu almaktadır. Başlarda insan hegemonyası altında yarı aç yarı tok yaşayan hayvanların tüm enerjileri ile geçimlerine kaynak oldukları insanların sorumsuz tutumları ve ardından insanlara yani efendilerine karşı gösterdikleri isyanın zafere erişini... Gelen zafer ardından doğan güneş ile ürkek duygular eşliğinde kurulan hayvanlar önderliğinde yeni bir düzen… Kurulan yeni düzeni farklı ritimlerle kendince kavrayan hayvan türleri ve aralarından sivrilen lider takımı… Lider takımında yaşanan dozu her geçen gün artan çatışmalar ve sonunda yaşanan ayrılıklar… Takımın kalan üyelerinin mutlak hakimiyeti ve yayılan sahte algılar, akabinde yaşanan kıyımlar … En sonunda ise nefret edilen ile bir ortak görüş belki de nefret edilene dönüş… Belirgin çizgiler ile ayrılmasa da okuyanın zihninde yer alan birden farklı değer ve yargının rüzgârda savrulan bulutlar gibi kâh bir o yana kâh bir buyana savruluşunu gözler önüne sermektedir. Adalet! Eşitlik! Yoldaşlık! Kardeşlik! Hak! Hukuk! Masumiyet ve de merhamet. Satırlarca uzayıp gidecek tüm değerlerinizi tekrar tekrar gözden geçirmek için hayattan
Hayvan ÇiftliğiGeorge Orwell · Can Yayınları · 2021296,8bin okunma
En sonunda insanları ve domuzları birbirinden ayırt edemeyen kitap...
2022 2. kitabı
Okunma: 19 Nisan 2022 02:28
"Hayvan Çiftliği" ya da ilk ismi olan ve sonunda da yine aynı ismi kullanılmasına karar verilen "Beylik Çiftliği" Bir zamanlar insanların diktatörlüğünden yakınıp insanlara karşı bir savaş açarak onları alt edip bir çiftliği ele geçiren hayvanların romanı! Ya da daha doğrusu çiftliği ele geçirdiğini zanneden hayvanların aslında onları ele geçiren domuzların romanı. Bu romanı bir kaç kez elime alıp hep yarım bıraktım nedense? Sonra sonunda okudum. İyi ki de okudum. Bu romanda anlatılanları okudukça dedim ki salak mı bu hayvanlar nasıl böyle körü körüne inanabilirler yalan olduğunu bildiği gerçeklere? Nasıl olurda gözleriyle gördükleri yaşadıkları olayları farklıymış gibi anlatan bu domuzlara inanabilirler? Nasıl olurda onlara zarar veren bu domuza inanıp onu önder yapabilir? Sonra üzerinde düşündükçe dedim ki biz insanlarda böyle değil miyiz? Bir düşünceye , söylenen bir söze , ağızdan ağıza dolanan o yalan olduğunu bildiğimiz gerçeklere inanan salak varlıklar. Bizlerde değil miyiz bir insanın düşüncesini körü körüne benimseyip, onu kendi görüşümüz gibi savunan? Neyse diyecek çok şey var.. Kitaba gelirsek yukarıda anlattığım şeyleri gözümüze soka soka bize o kadar güzel anlatıyor ki ister istemez düşünüyorsun. Kendi fikirlerini benimsediğin hayat görüşünü gözden geçiriyorsun. Körü körüne bu kelimeyi de ne çok kullandım. Neyse, bir şeylere böyle sorgulamadan bağlanan insanlara okutulması gereken bir kitap kesinlikle! (Kitabın arka kapak yazısı okunup bahsedilen Stalin hakkında biraz bilgi edinip okunursa daha anlamlı bir kitap olur.)
Bütün Hayvanlar Eşittir!..
2022 68. kitabı
Okunma: 14 Haziran 2022 17:29
İnsanlığın varlığından bu yana insanın insanı yönetme arzusu hep ön plana çıkmıştır. Bir taraf ne kadar yönetme arzusunda olsa bile onlardan daha çok yönetilmek ve yönlendirilmek isteyen insanların bulunmasının doğal sonucu tekli rejimleri ve diktatör özellikli kişileri ortaya çıkarmıştır. Bu karşılıklı beklenti ve isteklerin üzerine inşa edilmiş bir kitap. Tabi ki ana karakterlerimiz insanları yazar, hayvan şeklinde tasvir edip olayı hayvanların özellikleri bakımından insanlara aktarmıştır. Kitap bir domuzun hayali olan hayvan devrimi ve ihtilali üzerine konuşma ile başladı. Hayvanların aç kalması ve ağır şartlarda çalışması beklenmedik bir anda ayaklanmaya sebep oldu. Çiftlik sahibinin devrilmesi ve ayaklanmanın başarılı olması hayvanları şaşırttı. Bu etkiyi atlattıktan sonra Snowball adlı domuzun önderliğinde eşitlik , adalet , iş birliği gibi kavramlar ile Hayvan Çiftliğini yönetmeye başladılar. Bu kadar düzenin ve başarının çekemeyeni illa ki tüm zamanlarda olmuştur. Herkesin pastadan eşit pay alması , eşit haklara sahip olmasını kabullenemeyen Napoleon adlı domuz 9 köpeği ile Snowball'a devrim yapar. Bugünden sonra hep akla şu soru gelir acaba hayvanları, insanlar mı daha çok ezdi yoksa Napoleon yönetimi mi? Alınan bütün eşitlikçi ve hayvan haklarını benimseyen kararlar teker teker gündemden kaldırıldı. İş bütün hayvanlar eşittir, bazı hayvanlar daha eşittir kavramına evrildi. Çiftlikte artık köle gibi çalışan bir alt kesim ve onları yöneten üst kesim ortaya çıktı. Yönetilenlerin sesini zorba yönetime karşı çıkarmaması daha büyük felaketlere yol açtı. Günden güne daha çok çalışıp daha az yemek yiyen hayvanlar kendi aralarında itiraz etseler bile bunu dile getiremediler. Bu da domuzların daha insansı özellikler kazanmasına sebep oldu. Günden güne alınan ilk
2022 6. kitabı
Okunma: 25 Aralık 2022 18:36
Merhaba, Kitabı okuduktan sonra biraz kendime düşünmek için pay bıraktım. Çünkü ne yazmam ve bunu nasıl yazmam gerektiği hakkında buna ihtiyacım vardı. Daha önce okumadığım için çok pişmandım ama ama kitabın ortalarında ise gerçeklerle çok fazla yüzleştiğim için pişmanlık söndü. Eserde bir çiftlikte hayvanların çıkardığı başkaldırı sonucu yönetimin hayvanlara geçmesi ve hayvanlar içinden de en zeki olan domuzların yönetici olmasını anlatıyor. İlk başta her lider gibi yanınızdayım, ben halktanım, kurallar halk için imajı verilse de ileride bu durum değişiyor. Kurallar domuzların kendi menfaatlerine göre değişiyor. "BÜTÜN HAYVANLAR EŞİTTİR AMA BAZI HAYVANLAR ÖBÜRLERİNDEN DAHA EŞİTTİR" Okumanızı tavsiye ederim. Keyifli okumalar.
2022 5. kitabı
Hayvan Çiftliği Günümüz de hakettiği ilgiyi göremeyen kitaplardan bir tanesi. komünist bir rejiminin kötü yoneticiler elinde baskıcı ,faşist bir rejime dönüşmesinin masalsı bir dille anlatılmıştır. okumayan, sorgulamayan, itiraz etmeyen bir topluluğun kolayca aldatılması, yasaların yöneticilerin lehine oynaklığı ,hukuk,sorgulama,denetim yoksunluğunun ve tek başlılığın sakıncaları…dönemin yaygın davranış ve düşünüş şekilleri kitapta güzel simgelenmiş ama sistem karşısında sessiz kalan insanlar, aptal olan koyunlardan ziyade aşırı derecede boşvermişlik yaşayan benjamin gibi eşeklerle anlatılmalıydı sanki…bütün toplumların sessizliğinin temelinde aptallıktan çok boşvermişlik vardır çünkü.
2022 33. kitabı
Okunma: 09 Ekim 2022 00:18
Merhaba...Bugün sizlerle George Orwell'in Hayvan Çiftliği adlı kitabını paylaşmak istiyorum. Fabl şeklinde yazılmış siyasi bir eleştiri kitabıdır Hayvan Çiftliği.Kahramanları olan hayvanların hepsi birer sosyalist rejim liderini simgeliyor.Çalıştırılmaktan,dövülmekten,sömürülmekten bıkan hayvanlar sahiplerine baş kaldırıp,hayal ettikleri yaşam için bir devrim gerçekleştirirler.Artık çiftliğin yönetimi onlardadır,yayınladıkları yedi maddelik bir manifesto ile daha güzel bir dünya kurmak isteyen hayvanlar,karşılaştıkları lider otoritesi ile bambaşka zorluklarla mücadele etmek zorunda kalırlar.Büyük başarı sağlanmış bir yenilikte bile siyasi güç kimin elindeyse nasıl acımasız olunacağını Hayvan Çiftliği'nde okuyoruz.2.Dünya Savaşı sırasında İngiltere'de bir süre yasaklanan kitap hayvanlar üzerinden kurgulanan,en iyi siyasi eleştiri kitaplarından biridir.Okumanızı tavsiye ederim,tanıdık çok şey bulacaksınız Kitap şifadır;kitapla ve sevgiyle kalın...
2022 2. kitabı
Bu kitap karşıma o kadar çok çıktı ki, bir türlü elim varmıyordu almaya. Ama geç de olsa okuduğuma inanılmaz mutluyum. İyi niyet dolu duyguların nasıl sömürüldüğü okurken masalın içine girip “artık bir durun” demek istiyorsunuz. Bir solukta okuyacağınız bu kitabı okumadıysanız lütfen bekletmeyin, okuyun!
2022 20. kitabı
Okunma: 24 Mayıs 2022 23:01
Hayvan Çiftliği, George Owellden sürekli duyduğum ama elimin hiç gitmediği bir eserdi nedense. Fazlasıyla değişik ve Masalımsı anlatış tarzı ile bu kadar güzel eleştirilemezdi toplumsal eşitsizliği, baskıcı rejimi ve demokratik sosyalizimi. Hayvan Çiftliği umudu ve umudun sonunda karşılaşılan hayal kırıklığını anlatıyor.

George OrwellYazar · 77 kitap
1903'te Hindistan'ın Bengal eyaletinin Montihari kentinde doğdu. Ailesiyle birlikte İngiltere'ye döndükten sonra, öğrenimini Eton College'de tamamladı. Gerçek adı Eric Arthur olan Orwell, 1922-27 yılları arasında Hindistan İmparatorluk Polisi olarak görev yaptı. Ancak, İmparatorluk yönetiminin içyüzünü görünce istifa etti. 1950'de yayımladığı Bir Fili Vurmak adlı kitabı, sömürge memurlarının davranışlarını eleştiren makalelerin derlemesidir. İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru yazdığı Hayvan Çiftliği, Stalin rejimine karşı sert bir taşlamadır. Orwell'in en çok tanınan yapıtlarından Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, bilim-kurgu türünün klasik örneklerinden biri olmanın yanı sıra, modern dünyayı protesto eden bir romandır. Burma Günleri ise, Orwell'in Burma'daki (bugünkü Myanmar) İngiliz sömürgeciliğini dile getirdiği ilk kitabıdır. Orwell, 1950'de Londra'da öldü.