Hayvan Çiftliği

Çevirmen:
Can Moralı
Editör:
Gamze Varım

"İnsan üretmeden tüketen tek varlıktır."
2023 15. kitabı
Hayvan Çiftliği George Orwell'ın okuduğum ilk kitabıdır. Yazıldığı dönemden şu an ki döneme Kadar var olan düzeni ve sınıfsal farklılıkların yol açtığı haksızlığı "Sürü Psikolojisi" dediğimiz, günümüzde popüler olan bir sistemin hayvanlar üzerinden yazılışını okuyoruz. Yaşadıkları çiftlikte haksızlığa uğradıklarını düşünen hayvanların özgürlük için yaptıklarını ve sonunda kendileri gibi olan fakat belirli özelikleri sebebiyle daha üstün olduklarına inandıkları hayvanların buyruğu altına giren bir hayvan topluluğunun yaşamını anlatır. Kitabı okurken Bir nevi günümüzü, günümüz yaşamını ve sistemini de okumuş olursunuz. Bir şeylerin farkına varılması için okunması gereken kitapların başında yer aldığını düşünüyorum. Keyifli okumalar dilerim. "Dışarıdaki hayvanlar domuzdan insana, insandan domuza ve tekrar domuzdan insana baktılar ama şimdiden hangisinin hangisi olduğunu ayırt etmek imkansızdı."
İnceleme
Hayvan ÇiftliğiGeorge Orwell · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025296,7bin okunma
2022 8. kitabı
Okunma: 30 Mart 2022 15:02
Öncelikle bu kitabı okumama vesile olan 1K uygulamasına teşekkür ederim. Her gün onlarca paylaşımına denk geldim ve artık okumam şart olmuştu. Özgürlük ve demokrasi için başlatılan bir isyan ve sonrasında her şeyin eskisinden de daha kötü bir hale gelmesini konu edinen bir kitap. İktidarların halkları baskı altında tutmak için kullandıkları manipülasyon ve propaganda yöntemlerini göz önüne seren bir kitap. Kitap da bol bol hayatımızdan kesitler göreceğiz. Daha da önemlisi özeleştiri yapmamızı sağlayacak bir kitap. İnsanların balık hafızalı olduğu, aynı zamanda her hangi bir dayatmayı bir süre sonra doğru görmeye başladığı, güçlü olanı her zaman haklı bulduğumuzun kanıtıdır bu kitap. Kitabın başında ki yedi emirin kitabın sonunda tek bir emire dönüşmesi kitabın nasıl başlayıp nasıl bittiğinin özetidir. Bu kitabı bir çoğunuz okumuşsunuzdur. Okumayanlar da kesinlikle okumalı bence. Herkese iyi okumalar
2025 10. kitabı
Okunma: 17 Şubat 2025 12:56
George Orwell'in Hayvan Çiftliği, hayvanların insanlara karşı ayaklanıp kendi çiftliklerini kurmalarını anlatır. İlk başta her şey güzel görünür, ancak domuzlar yavaşça yönetimi ele geçirir ve diğer hayvanları sömürmeye başlarlar. Eşitlik hayalleri yıkılır, yeni yönetim eskisinden beter olur. Bu kitap, güç hırsının ve yozlaşmanın nelere yol açabileceğini gösteren basit ama etkili bir hikayedir. Herkesin anlayabileceği bir dilde, totaliter rejimlerin tehlikelerini anlatır.
Modern Klasikler Serisi
2024 5. kitabı
Okunma: 29 Ocak 2024 04:55
“Özgürlüklerini savunamayanların ödedikleri bedel ağırdır.” Bütün insanlar düşmandır bütün hayvanlar yoldaştır felsefesi.. İnsanı yenseler bile ona benzememeleri gerektiği.. Animalizm ilkesi ve yedi emir.. Dört ayak iyi , iki ayak kötü düşüncesi.. Dehşet ve katliam manzaraları.. İnsana benzememek isterken zamanla insan gibi davranışlar sergilemeleri.. Mutlaka okunması gereken ve benim de okumak için geç kaldığım bir kitap oldu. Kitabın vermek istediği mesajlar çok güzel yansıtılmış. İnsanı aydınlatan bir eser. Kitabı okurken de kendimi hayvanların yerine koyduğumda çok farklı hissettim.
2023 36. kitabı
Okunma: 16 Aralık 2023 20:45
HAYVAN ÇİFTLİĞİ “Dışarıdaki hayvanlar domuzdan insana, insandan domuza ve tekrar domuzdan insana baktılar ama şimdiden hangisinin hangisi olduğunu ayırt etmek imkansızdı.” George Orwell’in zamansız kitaplarından biridir Hayvan Çifliği. Hangi dönemde okunursa okunsun mutlaka içinde kendi çağından bir şeyler bulması mümkündür ve tabi bu hayvanların gerçek hayattaki insan versiyonlarının olması da kaçınılmazdır tabi. Biz bu çiftliğin hangi versiyonuyuz acaba? Demokrasi ve özgürlük girişimi için başlayan bir isyanın nasıl da eskisinden daha da kötü bir yönetime kaymasının örneğini okuruz. Hep bir önceki yöneticiyi kötüleyip daha iyi şartlar sunmayı amaçlayan aslında amaçlamış gibi görünen, bunun için bolca manipülasyon ve propaganda yapan ama her yaptığının sadece kendi çıkarını gözeten bir yönetimin yozlaşmasının ve yok oluşunun hikayesini okuruz. Yöneticilerin koltuk sevdasıyla daha da kötüleşmesi ve özgürlük ve demokrasi adına daha da kötüye gitmeleri bir yana halkın bu durumun farkında olup ses çıkarmaması hele bir de balık hafızalı olmaları çok tanıdık geliyor okurken. ( cümleyi bu kadar toparlayabildim :)) Kitabı okurken çokça düşünme ve öz eleştiri yapma fırsatı bulabiliyorsunuz. Bilginin öneminden sorgulamaya, körü körüne inanıp bağlanmanın insanın sonunu getireceğinin en güzel örneklerinden biri olabilir bu kitap. Herkesin okuyup üzerine bolca düşünmesi gerekiyor. Kitapla kalın …
2022 24. kitabı
Okunma: 23 Nisan 2022 18:42
Hayvan Çiftliği... Deyimi yerindeyse "yükte hafif ama pahada ağır" bir kitap yani kısa ama öz, dolu dolu bir kitap... Ben keyifle, beğenerek okudum, oldukça da akıcıydı zaten. Ek olarak; Yazarımız George Orwell bu kitabı mecazi bir üslupla yani fabl tarzında kaleme almıştır. Kitap direkt olarak siyasi içeriğe sahip ve buna bağlı olarak da hiciv romanı olma özelliği taşımaktadır. Eser insanı düşünmeye sevk ediyor, ki bu yönü de oldukça değerli ve önemli... Okunmasını tavsiye edebileceğim bir eser... Okuyan, okumak isteyen herkese keyifli okumalar... :)
2025 7. kitabı
Okunma: 07 Mart 2025 01:27
Kesinlikle okunması gereken bir kitap.Okudukça daha iyi anlayacaksınız ki bir “Hayvan Çiftliğinde” yaşıyoruz… Zamansız bir eser.Neden domuzu seçtiğini düşünüyorum şimdi ?
2022 7. kitabı
Okunma: 09 Şubat 2022 11:43
Bu kitap hakkında incelemeden çok düşüncelerimi paylaşmak istedim. Kitap her ne kadar bir roman olarak yazılmış olsada okuduğum her cümle bana günümüz Türkiyesini hatırlattı. Ilk zamanlarda refah bir yaşam vaatleri verildiğinde biz insanlara çok cazip geliyordu. Ama hiçbir şeyin farkında değildik, hala olmayanlarımızda var. Göz boyamalar ile yavaş yavaş takılan at gözlükleri ile Hayvan Çiftliğinden bir farkı kalmadı Türkiye'nin. Verilen sözlerin zaman içerisinde değiştirilmesi, Anayasayı kendilerine göre düzenlemeleri.. zaman içerisinde oynanan oyunlar, nedeni olmayan idam/katliam/ölümler (her ne kadar nedensiz olduğu belirtilsede bu katliam/idam/ölümler sadece biz Kürtlere Kürt olduğumuz için yapıldı). İslam dışı dedikleri her şeyi kendilerinin yapmaları.. Türkiyenin sonu Hayvan Çiftliğinden farklı olmayacaktır.
George Orwell: Hayvan Çiftliği
2025 5. kitabı
Okunma: 14 Mayıs 2025 13:15
Hayvan Çiftliği George Orwell Bu kitap aslında bir çocuk masalı gibi başlıyor: bir çiftlik var ve hayvanlar bir gün insanlara karşı ayaklanıyor, çünkü artık sömürülmekten bıkmışlar. Bay Jones adında çiftliğin sahibi var, hayvanlara kötü davranıyor, onları sömürüyor. Bir gün hayvanlar birleşiyor ve onu çiftlikten kovuyorlar. Her şey çok güzel başlıyor, özgürlük, eşitlik, herkesin mutlu olduğu bir düzen kuracaklarını söylüyorlar. Ama sonra işin rengi değişiyor. En zeki hayvanlar olan domuzlar, zamanla diğer hayvanları yönetmeye başlıyor. Başta “hepimiz eşitiz” derken, bir bakıyorsunuz “bazılarımız diğerlerinden daha eşit” demeye başlıyorlar. Özellikle Napoleon adında bir domuz var ki, yavaş yavaş diktatöre dönüşüyor. Yani insanlar gitti ama onların yerini domuzlar aldı. Diğer hayvanlar ise yine çalışıyor, acı çekiyor ama seslerini çıkaramıyorlar. Çünkü umutla başladıkları devrim, bambaşka bir şeye evriliyor. Bu kitap aslında anlaşılacağı üzere bir hayvan hikayesi değil. Totaliter rejimlerin, diktatörlüklerin nasıl ortaya çıktığını, halk sustuğunda ve sorgulamadığında neler olabileceğini çok güzel bir yolla anlatıyor. Kitabın dili sade, kısa sürede okuyabilirsiniz ama bittikten sonra aklınızda uzun süre kalıyor. Benim için en çarpıcı şey şu oldu: Devrimi yapanlar, sonunda eski zalimlerin yerine geçince, her şey başa sarıyor. Bu kitabı özellikle gençlerin, sorgulayan insanların mutlaka okuması gerektiğini düşünüyorum. Sonuç olarak tekrar etmek gerekırse kısa ve öz. Sistem değişiyor gibi gözükse de, güç hep aynı oyunları oynuyor. Orwell bu durumu çok sade ama çok çarpıcı bir dille anlatmış. Hayvan Çiftliği
2021 12. kitabı
Hayvan çiftliği benim önceden neden okumadim diye pişman olduğum bir kitap oldu. George Orwell ın okuduğum ilk kitabiydi ve tabii ki son olmayacak. Hayvan çiftliği çok gerçekci ve çok çarpıcı bir hikaye. Bir çiftliği paylaşan hayvanların artık insanların altında ve onlarin sağladığı koşullar altında çalışmak istememesiyle isyan etmesini ve çiftliği kendileri idare etmeye başlamalarını anlatıyor. Ancak liderlik, güç , mevkii gibi durumlar söz konusu olunca aslında başlayan bu dönüşüm okurken size hiçte yabancı gelmeyecek . Hayvanların manipüle edilmesi özellikle mükemmel detaylardı.

George OrwellYazar · 77 kitap
1903'te Hindistan'ın Bengal eyaletinin Montihari kentinde doğdu. Ailesiyle birlikte İngiltere'ye döndükten sonra, öğrenimini Eton College'de tamamladı. Gerçek adı Eric Arthur olan Orwell, 1922-27 yılları arasında Hindistan İmparatorluk Polisi olarak görev yaptı. Ancak, İmparatorluk yönetiminin içyüzünü görünce istifa etti. 1950'de yayımladığı Bir Fili Vurmak adlı kitabı, sömürge memurlarının davranışlarını eleştiren makalelerin derlemesidir. İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru yazdığı Hayvan Çiftliği, Stalin rejimine karşı sert bir taşlamadır. Orwell'in en çok tanınan yapıtlarından Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, bilim-kurgu türünün klasik örneklerinden biri olmanın yanı sıra, modern dünyayı protesto eden bir romandır. Burma Günleri ise, Orwell'in Burma'daki (bugünkü Myanmar) İngiliz sömürgeciliğini dile getirdiği ilk kitabıdır. Orwell, 1950'de Londra'da öldü.