Anlayamadım diyen arkadaşlara gelsin
2022 37. kitabı
Okunma: 04 Temmuz 2022 09:15
Bu eser hakkında ekseriyetle kapsamlı ve yazarın fazlasıyla hakettiği övgüye sahip incelemeler var. Ama fakat yeren incelemer de var, kitabın henüz ilk 50 sayfasını tamamlamışken edindiğim onca bilgi, gösterilen yol yöntemler varken yeren yorumları yapan arkadaşlar eserde bir şey bulamadıklarını söylüyor. Evet haksızlığa gelememem beni onca işin gücün arasında ve henüz kitabı bitirmeme çooook varken bu incelemeyi yazmaya itti. Bak şimdi arkadaşım yazar zaten bu hazırcılardan hiç hazetmediğini beyan ediyor ve seni sürekli ufak bir bilgiyle ufuklara davet ediyor, nasıl mı? Kitaptan birebir alıntılarla açıklıyorum: İnsanın meşakkatli bir işi istemeden yerine getirmesi ya da elde etmek istediği şeyi sevmemesi kendini tüm başarı şanslarından mahrum bırakması demektir. Başarmak için insanın yaptığı işi sevmesi gerekir. Fakat tekrar etmek gerekirse, bir öğrencide bu sevgi veya arzu ya vardır ya yoktur. ( syf. 51) ... zihinsel dengesizliği olan herhangi birine (bile), "Louis Pasteur'ün ihtişamlı hayatını mı yoksa bir ayyaşın hayatını tercih edersin?" diye sorsak, Pasteur'un hayatını tercih edeceğinden eminiz. ... tercih etmek demek; sevmektir, arzulamaktır. Bu arzu ne kadar geçici olursa olsun korunabilir, güçlendirilebilir. Eveeeet nasıl mı? Yazar buna da cevap veriyor hem de bu cevabı önceki sayfalarda da birkaç kez tekrarlamıştı fakat 51-52 sayfaları arasında aptala anlatır gibi bir bir neden sonuç ilişkisiyle gözümüzün önüne seriyor, evet henüz ilk 50 sayfa içinde bunu yapıyor arkadaşım. Gelelim cevaba: Biraz önce bahsi geçen başarıya karşı duyulan arzu psikoloji yasalarının ustaca kullanımıyla sağlam bir kararlılığa dönüşür. (Bütün mesele de kararlı, iradeye kavuşmak değil miydi zaten?) Evet buradan doğru psikoloji yasalarını öğrenmeye marş marş. Yazar en başında bunun kolay almadığını zaten okuyucusuna söyledi, bu işler bir kitap okumakla mümkün olsaydı..... Şükür ki böyle yol gösterecek eserler var. Neyse vicdanım rahatladı yapılan haksızlığa karşı kitabın henüz başındayken karşı çıktım ve evet buradan sonra sırada psikoloji yasalarını öğrenmek var. :)
İrade TerbiyesiJules Payot · Kapı Yayınları · 202038,5bin okunma