2022 22. kitabı
Okunma: 21 Haziran 2022 01:22
Beş yıl boyunca karısıyla birlikte kendini bir kireç ocağına hapseden, takıntılı, saplantılı, mükemmeliyetçi bazen de deli denilebilecek bir adamın, Konrad'ın, "işitme" konusunda kusursuz bir inceleme yazma ya da daha doğrusu yazamamasının hikayesi… Mükemmeli yazmak için ideal zamanı kollama çabasında olan Konrad, öyle bir zaman dilimi olmadığının ya da olamayacağının farkında olmadan boşa kürek çekmenin sancılarını yaşıyor. Konrad'ın işitme konusuna olan saplantılı hassasiyeti, hem kendisi hem de eşi için resmen cehennem hayatını yaşamalarının sebebi pozisyonunda… Özürlü olan eşini öldürebilecek kadar hem de… Eserin başında esas olay gözler önüne seriliyor. Son sayfaya kadar ise o olay etrafında bu kadar da olmaz, olamaz dedirtecek düşünceler ve bağlamlarla akıp giden bir esere dönüşüyor. Thomas Bernhard'la yeni tanışmama rağmen gerek eserin ilginç konusu gerekse eserin paragraftan yoksun olması, başkasının dedikodusu yapılıyormuş hissi veren anlatım tarzı, noktalama işaretlerinin içler acısı kullanımı bakımından benim için ilginç bir deneyim oldu diyebilirim.
Kireç OcağıThomas Bernhard · Yapı Kredi Yayınları · 2025408 okunma