2022 16. kitabı
Unga,yerel halkının küçük dünyasına bu kadar bağlıyken Naass ile düğün gecesinde “Denizaslanı”nın onu kaçırmasıyla daha büyük dünyalara açılır. Bu trajik olay hem Naass için hem de Unga için dönüm noktası olmuştur. Naass’ın Akatan’a gitme teklifi üstüne Unga’nın “ilkel bir hayat yaşayıp,evlenip,çiftleşip,zürriyetimizle gurur duyup,dünyayı unutup mutlu mutlu yaşayalım” demesi yaşadığı zorunlu değişimle kendisinin ne kadar değişip,dönüştüğünün göstergesi.Naass’ın bu kadar olmasa da onun da dünyanın büyüklüğü konusundaki farkındalığı,okuma yazma öğrenmesi,bir sürü topluluk,insanla tanışması da onun odyssey’inden kalanlardı. London’un ilk satırından itibaren çizdiği karlı,kızaklı soğuk Kuzey ülkesi yaşantısı kitap boyunca sürdü ve kendisinin dediği gibi bu,okuyucuların “gözlerinin önünden nice resimler gelip geçiren” bir hikâye oldu. Hikâyenin sonunda “Kim haklı,Naass’ın çektikleri üstüne Unga’ya sahip olması gerekmez mi, Unga’nın gözünün açılmasıyla dünyasının değişmesi normal değil mi” sorularıyla kalıyoruz. Fakat bir cevaba varmaktan öte Malemute Kid bizi de susturuyor ve “…bu işin doğrusunu yanlışını biz söyleyemeyiz,bizim yargımız burada işlemez.” demekle kalıyoruz.
Bir Kuzey MacerasıJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202425,4bin okunma