#roman
2022 20. kitabı
Bir kadın üç adam. hepsinin karakterlerinin farklı üç adam toplumun üç sınıfını temsil ediyor,Troy bir subay fakat patavatsız,bencil hovarda sadece maddi güce inanan biri,ve bizim Batsheba amcasından yüklü para ve büyük bir çiftlik miras kalmış ve güçlü sorumluluk sahibi genç ve güzel bir kadındır. kadına bakış açısının iyi olmadığı bir dönem romanıdır. bu saatte kadın tek başına nereye gider, yanındaki adamla uzun konuşmasa bari söylemlerinden anlıyoruz. kitapta özellikle kahyasını kovduktan sonra diğer işçilerle yola devam edeceğini açıkladıktan sonra işçilerin tepkisi oldukça şaşırtıcıydı. kadınların beceriksiz, belli başlı işleri yapabileceği vurgusu var. Güçlü kendine özgüveni olan bu kadın zaman zaman da tutarsız bir takım işler yapar fakat bedellerini de ağır öder. şakasına mektup yazdığı zengin çiftlik sahibi bu şakayı kaldıramaz ve aşık olur sürekli onunla evlenmek ister onu sıkıştırır. Kendide çok pişman olur yaptığına fakat adam sürekli zorlar onu. çiftliğinde bir de işlere bakan daha önce kendi koyunları olup bu işleri babasından öğrenen zamanında çiftlik de yönetmiş olan ve ona uzaktan sevgi besleyen Gabriel Oak tır. Fakat o subay olana tutulur biraz da bizdeki mahalle baskısına benzer toplumun kadına yüklediği evlilik rolünün etkisiylede Troy le evlenir. Kendi içsel kaygıları ve kadınca duygularının mantığı ile savaşımını roman da görürüz. Hava ve bitki örtüsüyle karakterlerin duygulanımlarınin ifade edilişlerine bayıldım. Bu da Thomas Hardy nin kaleminin ayrıcalığı olsa gerek. Dönem kitabı ve mekan çiftlik evi kilise,taşra,ingiliz kırsalları. Kitapta yalancılık ve sadakatin ,yanlış olanla doğrunun çatışması ve ne olursa olsun mantık devreye girebilse de sonunda olacak olan oluyor, ve burnumuzun dibinde ki gerçek sevginin kesfedilmesi zaman alabiliyor. Gerçek sevginin ne olduğu,saygı faktörünün sorgulandığı yalnız bir kadının sessiz çığlıklarını duyduğumuz bu kitap Hardy den okuduğum ikinci eserdir. Yazardan sıradaki kitabım Tess olacaktır. Tavsiyemdir.
İnsan ve Toplum
Çılgın Kalabalıktan UzakThomas Hardy · Can Yayınları · 20184,385 okunma