2022 27. kitabı
ERMİŞ / HALİL CİBRAN Sonunda herkesin okuduğu kitabı bende okudum. Hidayete erdim. Daha önce Cibran ile tanışmamız “ Kırık Kanatlar” adlı kitabıyla olmuştu ve beğenmiştim. O yüzden bu kitabını da daha fazla ertelemeden okudum. Cibran, yaşam hakkında düşündüklerini, aklındaki soruları ve cevaplarını El Mustafa adlı karakter aracılığıyla okurlara aktarıyor. Evlilik Üzerine bölümünü okuyunca Cibran’ı gönülden tebrik ettim. 100 sene önce olayı çözmüş. Aileler, toplum baskısı, ekonomik koşullar, dayatılan gelenekler, adetlerle evlilik prangaya dönüşüyor (maalesef). Çocuklar Üzerine adlı bölümde yazdığı şiirde ise: “ Sizindirler belki ama sizin değil. Onlara sevginizi verseniz de fikrinizi veremezsiniz, Çünkü kendi fikirleri vardır.” Diyerek ebeveynler için acı gerçeği yüzlerine vuruyor. Evlatlar bizim gelecek kuşaklarımız, neslimizin devamı diye; genetik kodlarımızla birlikte fikirlerimizi, isteklerimizi, kendimizin yapamayıp içimizde kalanları onlara geçiremiyoruz. Bizimle aynı düşünmek, aynı isteklere sahip olmak zorunda değiller. Bence ‘kuşak çatışması’ denilen olguda budur. Aslında olan ‘KUŞAK’ değil; istek, ‘FİKİR’ çatışmasıdır. Yasalar Üzerine bölümündeyse: “Seviyorsunuz yasalar koymayı, Ama onları çiğnemeyi daha fazla, Okyanus kenarında oynayıp da yaptığı kumdan kaleleri güle oynaya yıkan çocuklarmışçasına.” Diyor, doğruyu söylüyor. “Yasak caziptir.”, “Yasaklar çiğnenmek içindir.” Gibi sözler bize ait değil mi? Adem ile Havva’nın cennetten kovulma sebebi de bir ‘yasak elma’ değil mi? O zaman madem uyulmayacak / çiğnenecek ise yasaklar koymak niye? Ne kazandırıyor, kime kazandırıyor? Sevda, çalışmak, esvap, suç ve ceza, azap, haz, yemek ve içmek, din, ölüm gibi her konuda yazılmış manzum şiirler olarak bana Didero, Cicero, Bacon’un eserlerini hatırlattı. Bir nefeste okunacak ama dizeleriyle sizi etkisi altına alacak bir kitap. Keyifle okuyacağınız, ara sıra göz atmak için başucu kitabı yapabileceğiniz bir eser. Emiş’ten deyişler: ‍️ Istırap ve yalnızlıkla doluydu surlar arasında geçirdiğim günler ve geceler; sızısını ve kimsesizliğini bırakabilir mi geride insan acı çekmeden? (Geminin Gelişi) ‍️ Asıl yoksulluk, yoksul kalmaktan korkmak değil midir? Kuyun doluyken elindeki sudan mahrum kalma endişesi değil midir susuzlukların en fenası? ( Lütfetmek Üzerine) ‍️ Bedenin rahata düşkünlüğü katili olur ruhtaki tutkunun; sonra da sırıtarak yürür cenaze alayının peşi sıra. ( Evler Üzerine) ‍️ Toprak haz duyar çıplak ayağını hissetmekten bağrında; rüzgar ise hasretliktir saçlarını okşamaya. ( Esvap Üzerine) ‍️ Bir despotu tahttan indirmek istiyorsanız önce içinizde diktiği tahtı yok edin. ( Hürriyet Üzerine)
ErmişHalil Cibran · Parodi Yayınları · 201985,3bin okunma