ERMİŞ / HALİL CİBRAN
Sonunda herkesin okuduğu kitabı bende okudum. Hidayete erdim. Daha önce Cibran ile tanışmamız “ Kırık Kanatlar” adlı kitabıyla olmuştu ve beğenmiştim. O yüzden bu kitabını da daha fazla ertelemeden okudum.
Cibran, yaşam hakkında düşündüklerini, aklındaki soruları ve cevaplarını El Mustafa adlı karakter aracılığıyla okurlara aktarıyor.
Evlilik Üzerine bölümünü okuyunca Cibran’ı gönülden tebrik ettim. 100 sene önce olayı çözmüş. Aileler, toplum baskısı, ekonomik koşullar, dayatılan gelenekler, adetlerle evlilik prangaya dönüşüyor (maalesef).
Çocuklar Üzerine adlı bölümde yazdığı şiirde ise:
“ Sizindirler belki ama sizin değil. Onlara sevginizi verseniz de fikrinizi veremezsiniz, Çünkü kendi fikirleri vardır.” Diyerek ebeveynler için acı gerçeği yüzlerine vuruyor. Evlatlar bizim gelecek kuşaklarımız, neslimizin devamı diye; genetik kodlarımızla birlikte fikirlerimizi, isteklerimizi, kendimizin yapamayıp içimizde kalanları onlara geçiremiyoruz. Bizimle aynı düşünmek, aynı isteklere sahip olmak zorunda değiller. Bence ‘kuşak çatışması’ denilen olguda budur. Aslında olan ‘KUŞAK’ değil; istek, ‘FİKİR’ çatışmasıdır.
Yasalar Üzerine bölümündeyse:
“Seviyorsunuz yasalar koymayı, Ama onları çiğnemeyi daha fazla, Okyanus kenarında oynayıp da yaptığı kumdan kaleleri güle oynaya yıkan çocuklarmışçasına.”