Çevirmen:
Tasarımcı:
Hatice Dursun

·128 syf.·
2024 1. kitabı
Halil Cibran ile tanışmak için isabetli bir tercihte bulunduğumu düşünüyorum . Kitabı okuduktan sonra beni araştırmaya yönlendiren bu eseri en büyük başarısı olarak kabul eden Cibran’ın kitap hakkındaki görüşüne bakınca okura ve verdiği mesajların özenine, önemine vardım. "Lübnan'dayken bu kitabı yazmayı tasarladığımdan beri, tek günüm bile ermiş olmadan geçmedi. Kitap benim bir parçam haline geldi. Metni yayıncıma vermeden önce tam dört yıl elimde tuttum. İçindeki her kelimenin verebileceğim en iyi kelime olduğundan emin olmak istedim." Normalde bir solukta okunacak kısalıkta olsa da düşünme sürecini de hesaba kattığımda okuma işinin uzamasının kaynağını bulmuş oldum. Kitap uzun bir süredir Orphalese şehrinde kalan bilge Mustafa’nın şehirden ayrılacakken halkının onu durdurup sordugu sorulardan ve Mustafa’nın verdiği cevaplardan oluşuyor . Laf kalabalığı yapmadan etkileyici üslubu ile vermek istediklerini konuya bağlı ya da bağımsız bir şekilde tekrar okuyup okunanları anlamlandırma çabasına yönlendirmekte. Hacimce küçük olan kitabın hızlı okunmaması,noktası virgülüne dikkat ederek yavaş okunup düşünerek anlamın sindirilmesi ve insanlardan,seslerden uzak dingin bir ruhla okunması taraftarıyım.Kitap oldukça kısa fakat okunanlar herkeste iz bırakacak etkisi baki kalan bir eser. Ermişi bir kere okumak yetmez. Yıllar geçtikçe de anlaşılıp benimsenecek türden olan bu kitabı “tüm zamanların başucu kitabı”olarak nitelendirebilirim. Keyifli okumalar …
2021 19. kitabı
Okunma: 18 Nisan 2021 20:13
#kitapyorum #okudumbitti
2020 30. kitabı
Adını duyalı çok olmuştu ve sürekli okumak istediğim bir kitaptı. Nihayet nasip oldu ve bitirebildim. Benim okuduğum kitaplardaki güzel sözleri yazmak için kullandığımız bir defterim vardı ve bu kitaptaki her cümleyi yazmak istedim. Açık söylemek gerekirse kitabın hemen bitmesini de istemedim çünkü gerçekten cümleler çok yoğun anlam taşıyor etkileyiciler. Kitapta hayatta rastlayabileceğimiz hemen hemen her şey üzerine kısa denemeler sohbet içerisinde yer alıyor. Adeta Halil Cibran'ın gözünden bir dünya görüyoruz diyebilirim. Kitap metafizik konular üzerinde yoğunlaşıyor ve bu konular üzerinde örnek hikâyelere sıkça yer veriliyor. Gayet akıcı, okunması kolay ve ve etkileyici bir kitap. Son olarak içerisinde Halil Cibran'ın kendi çizimleri de yer alıyor.
2021 72. kitabı
Okunma: 07 Kasım 2021 17:16
Uzun zamandır okumak istediğim ve okuyunca geç kaldığımı düşündüğüm bir kitap oldu. Tam da yeni Nietzsche okumuştum ve fark ettim ki Halil Cibran Nietzsche'den etkilenmiş. Ama bunun olumsuz bir etki olduğunu düşünmüyorum. Kitabı okurken bitmemesi için yavaş yavaş okudum. Bazı cümleleri tekrar tekrar okudum. Çünkü size kendinizi ve etrafınızı öyle güzel sorgulatıyor ki bu sorgudan haz duyuyorsunuz. En sevdiğim yanlarından birisi de okuyucuya 'yön vermek' yerine okuyucunun 'yön bulmasını' sağlaması. Bu nedenle herhangi bir kişisel gelişim kitabından çok daha verimli olabileceğini düşünüyorum. Aşk,ölüm,insan,sevgi gibi hayatımızın her anını kapsayan duygular ve olayları bize çok güzel anlatmış. Kimi zaman ucu açık bırakarak kimi zaman öğüt vererek.. "Hakikati buldum değil, bir hakikat buldum deyin."
2021 18. kitabı
Okunma: 06 Nisan 2021 08:26
Gündelik hayatta ve toplumda muhatap olduğumuz kavramları ve olguları filozofik bir bakış açısı ile ve şiirsel bir anlatıyla aktarıyor Cibran. Altını çizeceğiniz çok şey bulacaksınız.
Puan vermedi
Ölülerin yaşayanlar için yaptığı mezarlarda yaşamayın. Çünkü sizde sonsuz olan şey göğün konağında yaşar; sabah sisi bu konağın kapıları, gecenin türküleri ve sessizlikleri ise pencereleridir.
2020 23. kitabı
Kaknüs Yayınları, İlyas Aslan çevirisi. Çevirisi oldukça güzel ve başta da belirtildiğine göre uzun süre harcanmış bir emeğin sonucu. Yazarın okuduğum ikinci kitabı. İlki Gezgin idi. Bu kitabı kesinlikle daha çok beğendim. Kitap, Mustafa'nın(Seçilen ve sevilenin) onu doğduğu adaya götürecek geminin sisler arasında gözükmesiyle başlar. 12 yıldır beraber olduğu Orfales halkı gitmesini istemez. Ve halktan biri olan Mitra konuş bizlere der. Halk konuştukça sormaya devam eder ve Mustafa'da aşka dair, dine dair, güzelliğe dair, çalışmak'a dair, coçuklara dair... konuşur. Şiirsel bir dille yazılan kitap, şiirsel de çevrilmiştir. Özellikle çalışmak' a dairdeki hayat sahiden karanlıktır, saik olduğu zaman başka şiiri beni oldukça etkiledi. Okuduğum sürece, eee ben bunları biliyorum dedim. Ama kelimelerin böylesine topluca fikirleri yansıtması hoşuma gitti. Bilinmeyeni söylemediğini de söylüyor zaten Mustafa. Bu kitabı okumama vesile olan
Jostedibook
Jostedibook
'a şükranlarımı sunuyorum. Öneririm.
Puan vermedi·128 syf.·
2020 13. kitabı
Bir çok konu üzerine değinen ve insanın çevirdiği her sayfada " yaaa aynen öyle " dediği bir kitaptan selamlar son derece akıcı ilerleyen kitap mutlaka okunmalı "kitaplarla kalın "
Er-miş
2021 6. kitabı
güzeldir istandiğinde vermek, fakat evla olan istanmeden vermektir, farkına vararak. ve eli açık kimse için kabul edecek birini aramak vermekten daha büyük bir bahtiyarlıktır.
Arayış
2021 1. kitabı
Okunma: 29 Aralık 2021 17:46
Genresı kişisel gelişim olan bir kitap eleştirmek zordur aslında fakat bu kitapta herkese göre bir şey var. İlk okuyuşum diye sıralı okudum ama konusu açılmışken okuduğum bir kitap vardı bi alıntı yapmak isterim diye tekrar tekrar döneceğim bir kitap oldu. Yanlış anlaşılmasın ama okuduktan sonra üzerine düşüneceklerimizden değil bu kitap, okurken düşündürmeye ve sorgulatmaya başlıyor. Neyi mi sorguluyoruz? Doğru bildiğimiz ve yürekten inandığımız doğrularımızı. Sevgi, evlilik, çocuk konuları bile aslında bildiğimiz gibi değilmiş. Cümleler bir o kadar yalınken nasıl bu kadar anlamlı olabilir diye de düşünüyorsunuz. Kısacası kitap boyu düşünceler denizinde kapılıp gidiyorsunuz. Kişisel gelişim kitabı sevmeyen ben bile bazen “vay be!” oldum.
Halil Cibran
Halil Cibran

Halil CibranYazar · 93 kitap
Cibran, 1883 yılında Osmanlı İmparatorluğu kontrolündeki Cebel-i Lübnan Mutasarrıflığı'nda Maruni bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Ailesi ve kardeşleriyle 1895'de ABD'ye göç etti. Annesi terzi olarak çalışırken Boston şehrinde bir okula başladı. Cibran'ın yaratıcılığını fark eden öğretmeni Cibran'ı fotoğrafçı ve yayıncı F. Holland Day'le tanıştırdı. Gibran, Beyrut'taki Collège de la Sagesse'e kaydolmak için on beş yaşında ailesi tarafından memleketine geri gönderildi. 1904'te, Cibran'ın çizimleri ilk kez Boston'daki Day's stüdyosunda sergilendi ve Arapça ilk kitabı 1905'te New York'ta yayımlandı. Cibran, yeni tanıştığı hayırsever Mary Haskell'in mali yardımıyla 1908'den 1910'a kadar Paris'te sanat okudu. Oradayken, Jön Türk Devrimi'nden sonra Osmanlı İmparatorluğu'nda isyanı destekleyen Suriyeli siyasi düşünürlerle tanıştı; Gibran'ın aynı fikirleri ve aynı zamanda antiklerikalizmi dile getiren bazı yazıları, sonunda Osmanlı yetkilileri tarafından yasaklanacaktı. Eserleri ve düşünceleri dünya üzerinde geniş yankı uyandırdı. Şiirleri yirmiden fazla dile çevrilmiş olan Cibran aynı zamanda başarılı bir ressam idi. Resimlerinin bazıları günümüzde dünyanın birçok şehrinde sergilenmektedir. Yaşamının yaklaşık son yirmi yılını ABD'de geçiren yazar, ölümüne kadar kaldığı bu ülkede eserlerini İngilizce yazmıştır. Halil Cibran'ın en ünlü eserlerinden biri olan ve ilk kez 1923 yılında basılan Nebi adlı eseri, toplam 26 adet şiirden oluşan bir karma şiir denemeleri kitabıdır. El Mustafa adındaki bir kahinin 12 sene kaldığı Orphalese şehrinden ayrılıp evine gitmek üzereyken bir grup halk tarafından durdurulması ve ana kahraman ile halk arasında insanlık ve hayatın genel durumu hakkında geçen konuşmalar kitabın kendisini oluşturmaktadır. Cibran'ın bu kitapta El Mustafa isimli şahsa verdiği bu isimle peygamber Hz. Muhammed'i işaret ettiğini iddia edenler vardır. Fakat kitaptaki metinler çoğunlukla Matta'ya göre İncil'in 5. bölümünde yer alan İsa'nın Dağdaki Vaaz'ıyla içerik ve üslup açısından benzerlik ve paralellik gösterir. Yazarın İnsanoğlu İsa adlı kitabındaki çalışmalar da dikkate alınırsa El Mustafa'nın Meryemoğlu İsa Mesih olabileceği iddiaları daha da güç kazanmaktadır. Ermişin Bahçesi Halil Cibran'ın Ermiş kitabının devamı niteliğindedir. Türkçeye çevirisi R.Tanju Sirmen tarafından yapılmıştır. Yayın yılı 1999.