···Okunma: 30 Haziran 2022 15:49 Yaşamaya değer hayat nedir? / nasıl olmalıdır?
Dünya klasiklerinin büyük bir kısmını okumuş biri olarak uzun yıllar boyunca Goetge'nin Faust'unu okumakta tereddüt etmiştim. Okuyup anlayamayacağım, yarım bırakabilecegim bir kitaba başlamak istemiyordum. Mitoloji bilgimin Faust' u okuyup anlamaya yetmeyeceğini düşünüyordum.
Ötüken yayınlarının Faust' u Senail ÖZKAN çevirisi ile yayınlayacağı haberini alınca eseri beklemeye başladım. Beklemekle çok iyi ettiğimi anladım. Ötüken yayınları Faust'u çok özel bir baskı ile yayınlamanın yanında Burhanettin BATIMAN'ın Faust'un Tahlili ve Tefsirini'de aynı anda yayınladı. Artık Faust'u okuyup anlamak hususunda bir mazeretim kalmamıştı. Benim gibi Fasut'u okuyup anlamakta sıkıntı çekeceklerini düşünenlere iki eseri birbirine paralel olarak aynı anda okumalarını tavsiye edebilirim.
Eseri okuyunca Goethe'nin bir dahi olduğunu anladım. Goethe Faust'u bir ömür harcayarak meydana getirmiş olduğunu eserinde anlattığı duyguları kendi hayatında da yaşadığını kitabı okuyunca hissettim.
Faust şiir formunda yazılmış bir eser olduğu için Almanca diline her yönüyle hakim olan birinin çevirisinden okumak gerekiyor.
Kitabı sizlere tanıtabilmek için okurken aldığım bir kaç notu sizinle paylaşmak istiyorum.
Bence kitapta esas olarak yaşamaya değer hayat nedir? nasıl olmalıdır? sorularına cevap bulmak üzerine kurgulanmış.
Her insanın içerisinde Faust ve Mefistofeles vardır. İrademiz ile hangisini ön plana çıkaracağımıza kendimiz karar veriyoruz.
Sadece insan olarak yaratılmış olmamız üstün bir varlık olmak için yeterli midir?
İnsan olmanın en önemli hususu iradesinin olmasıdır. İradesini kaybeden yada başkasına devreden insanın iflah olması mümkün değildir.
İnsan için en büyük kazan iradesini kullanmak yolu ile elde ettiği hürriyettir.
İnsan hür topraklar üzerinde özgür insanlar ile beraber yaşadığı müddetçe mutlu olabilir.
İnsan umutsuzluk ve endişeye kapılarak bu dünyanın güzelliklerini yaşamaktan geri kalmamalıdır.
Kitabın sonuna geldiğinde insan elinde olmadan " "Dur geçme ne olur. O kadar güzelsin ki" demeden edemiyor.
Harika bir eser iyi bir çeviriden okunmasını herkese tavsiye ederim.