·104 syf.····Okunma: 16 Temmuz 2022 09:43 Manguel'in bir oturuşta okunabilecek, fakat kah oturup kah kalkarak, kafamın içindeki karşı çıkışlarım veya yorumlarımla bir oturuşta bitiremediğim, yabancı bir yazar olarak Tanpınar'ın izinde Ankara, İstanbul, Erzurum, Konya ve Bursa hakkındaki izlenimlerini anlattığı bir deneme kitabı.
Kitabın girişinde "Giriş Niyetine Bir Özür" karşılıyor okuyucuyu. "Öyleyse bana, sezgisel olarak bütün bu şeyleri yapmış olan, bilgisini ışık saçan ve akılda kalan kelimelere dökmüş birinin adımlarından gitme hakkını veren ne?" diye soruyor yazar. Belki de Manguel külliyatına aşina birisi olmanın yarattığı beklentinin okuduğum satırlarda karşılık bulamamasının yarattığı hayal kırıklığı ve -aslında var olduğunu fark ettiğimde şaşırdığım- kızgınlık ile oldukça yerinde bir soru olduğunu düşünüyorum. Böylesine güzel bir fikrin hakkını verememiş yazar.
Bununla birlikte bir yabancının, yüzeysel deneyimleriyle de olsa, beş önemli şehrimiz hakkındaki izlenimlerini okumanın, bunları değerlendirmenin ve bunlarla yüzleşmenin önemli olduğunu düşünüyorum.