#okudumbitti
#HermannHesse
#Bozkırkurdu
#209Sayfa
#TemmuzAyı4cüKitap
"Sizi küçük bir eğlenceye davet ediyorum. Yalnızca kaçıklar içindir eğlence, giriş ücretide akıldır. Hazır mısınız?"
Evvettt hazırsanız başlayalım mı?
Arka kapak alıntı : Aydın geçinenlerin, bildikleriyle büyüklenenlerin, bilmediklerini küçümseyenlerin, bunu yaparken - bilinçli ya da bilinçsiz- yaşamı kaçıranların yüzüne inen bir tokat "
Ben bu kitabı nasıl yorumlarım bilemiyorum. Sanki ne söylersem söyleyeyim eksik kalacakmış hissi içinde bitirdim kitabı. Arka kapak yazısından yaptığım alıntının kitabı en güzel özetlediğine ve bu yorumu okuyacaklara ben bu kitabı mutlaka okumalıyım dedirteceğine inandığım için en başta bu cümle ile giriş yapmak istedim. Anca bu yeterli gelmedi diyenler için kitabın içinden de birkaç alıntı paylaşacağım.
"En mutsuz yaşamda bile yıldızın parladığı anlar, kum ve çakıl taşları arasında küçük çiçeklerin açtığı anlar vardır." sayfa 42..
"Burjuva sınıfı için geçerli olan, büyüklerin tersine çevrilmiş şu ilkesidir: bana karşı olmayan, benden yanadır." kesinlikle haklı...
"Az kişi vardır ki burjuvaziden kendini koparıp her türlü kısıtlamalardan uzak bir yaşamın yolunu ele geçirir, hayranlık uyandıracak şekilde yok olup gider. Bunlar trajik kişilerdir, sayılarıda fazla değildir. Ne var ki, ötekilere, bujuvazinin çokluk el üstünde tuttuğu bağımlı kişilere gelince, bunları üçüncü bir dünyanın kapısı açık bekler, hayali ama bağımsız bir dünyadır bu, mizah dünyasıdır." Hani şu izahı olmayan şeyin mizahı olur deyip gülüp geçtiğimiz birçok saçmalık var ya.. İşte tamda bundan bahsediyor bu cümle ve devam eden birkaç sayfa. Keşke hepsini yazma şansım olsaydı. Alın okuyun mutlaka.
"Burjuvazinin sonradan uğruna anıtlar dikeceği kimseleri kafir diye ateşte yakmasınında, katil diye ipe çekmesinin nedeni de budur." Nedenin ne olduğunu bilenler biliyor ama bilmeyenler kitabı alıp sayfa 58 de cevabı bulabilirler. Alın okuyun pişman olmazsınız diyebileceğim ender kitaplardan oldu Bozkırkurdu. Ve son bir alıntı..
" Yaşam, kahraman rollerine ve benzeri şeylere yer veren bir kahramanlık destanı değil, insanların yiyip içmeler, kahve yudumlamalar, örgü örmeler, iskambil oynamalar ve radyo dinlemelerle yetinip hallerine şükrettikleri rahat bir orta sınıf evidir."