2022 156. kitabı
Okunma: 16 Temmuz 2022 02:28
Uğur Mumcu'nun gelecek tarihe bıraktığı, habercilik, araştırmacılık nasıl yapılır herkese gösterdiği kitaplarından biri. Cumhuriyet ve Milliyet Gazeteleri köşe yazılarını derlediği kitapta, "Dersim" dışında da birçok ayaklanmaya yer verdiğini görüyoruz. Çok uluslu topraklarımıza dışarıdan gelen müdahalelerin azınlık kesimi Türk'e karşı nasıl kışkırttıklarını, özellikle Kürt kesim aracılığıyla ülkede bölücülük faaliyetlerini sürdürdüklerini geçmişten günümüze görüyoruz. Kürdistan kurma adına Ermeni ve Kürt kesim,İngiltere tarafından Türk'e karşı ayaklanmıştır. "Azınlık Şovenizmi" diye tanımladığı Kürt Milliyetçiliği, çoğu zaman Kürt'ün haklarını korumaktan çok Türk'ün başına dert olmak için terörist eylemlerle desteklenmiştir. Hatta bu eylemler Kürt'ü Kürt'e bile kırdırmış, Öcalan kardeşim dediği Kürt halkına bile acımamıştır. Sosyalist ideolojiler de Türkiye için kullanılan araçlardan birisi olmuştur. Sovyetler Birliği'nin Ermeni Devleti kurulurken Türk topraklarının Doğu ve Güneydoğu bölgesinin onlara verilmesini vaat etmesi, Ermenileri kışkırtmaya yetmiştir. Böyle bir devletin kurulmasında bariz diğer ülkelerin, özellikle İngiltere ve ABD, çıkarları bulunmaktadır. Mumcu yazılarında Şeyh Sait Ayaklanması'na da yer vermektedir. Bu ayaklanma Türk topraklarına bir çok şey kaybetmiştir. Dinin siyasete alet edildiğini, laiklik ilkesinin yanlış yansıtıldığını, toprak refomlarının engellendiğini vurgulamaktadır. Ve sonunda Mustafa Kemal Paşa Şeyh Said'i idam ettirmiştir. Bölücü güçlerin Türk ve Kürt halkı üzerindeki oyunlarına fırsat vermediğimiz, kendi içimizdeki din istirmacılarını susturduğumuz, laikliği 'dinsizlik' değil de gerçek anlamıyla anlayıp devlet yönetim sisteminde yaşadığımız bir ülke olabiliriz diye umuyorum. İyi okumalar.
DersimUğur Mumcu · 0107 okunma
1.064 Gösterim