2022 20. kitabı
Okunma: 17 Temmuz 2022 21:51
Tanpınar’ın Huzur romanı için “huzursuzluğun romanı” ifadesini kullanır Berna Moran; bana göre Mutluluk da bir mutsuzluğun romanı. Eser Van Gölü civarında bir kasabada karşılıyor okuru. 17 yaşında bir kız Meryem ve rüyasında Zümrüdüanka kuşunun boynunda uçarken saldırısına uğruyor ummadığı anda. Rüyanın ilerleyen kısmındaysa kuşun yerini Şeyh olan amcası alıyor. Kızın uğradığı tecavüzü ilk sayfalardan öyle güzel veriyor ki Livaneli metaforize ederek, anlatıma hayran kalmamak elde değil. Eser üç kişi üzerine kurgulu; Meryem, Prof. Dr. İrfan Kurudal ve Meryem’in komando olan amcasının oğlu Cemal. Yazar öyle güzel kesiştiriyor ki bu üç kahramanın yolunu, tıpkı kaderin ilmek ilmek ağ örüşü gibi olağan karşılıyorsunuz. Baştan sona mükemmel bir kurguyla işlenmiş eser. Töre cinayetleri, aile içi istismarlar, terör, baş örtüsü, iltica, din, siyaset ve daha nicelerini bulmak mümkün eserde. Halk anlatılarına, Batı’lı aydınların görüşlerineyse öyle güzel yerlerde değiniliyor ki hoooop diye alıveriyorsunuz içinize anlatılanları. Olay örgüsü verip spoilere kaçmaya gerek olmadığını düşünüyorum. 17 yaşında Meryem’in kendini bulup mutlu olma öyküsünü okuyunuz, okutunuz efenim.
MutlulukZülfü Livaneli · Doğan Kitap · 202043,7bin okunma