Francis Bacon, Yeni Atlantis eseriyle kendi kurduğu ideal bir devleti tasvir etmiştir. Platon'un Devlet'i ve Thomas More'un Utopia eserleriyle benzerlik gösterse de Bacon eserinde eleştiri içermeyen bir üsluba sahiptir. Bacon'un ideal devleti bilime ve gelişime açık bir düzene sahiptir. Toplum kendisini bilime ve öğrenmeye adamıştır. Bilim güçtür mantığıyla ideal toplumdaki sistem sağlanmıştır ve vatandaşlar aynı amaç doğrultusunda hareket etmektedir. Aynı zamanda insan doğaya artık boyun eğmediğini ve doğayı insanlığın gelişimi adına kullanabildiği de vurgulanmıştır.
Eserde hikaye gezginlerin denizde yolunu kaybetmesiyle başlar. Gezginlerin dualarıyla hiç bilinmeyen bir karaya ulaşırlar ve bu karada yaşayanlar kendilerini Bensalem olarak tanıtırlar. Daha önce hiç keşfedilmemiş olan bu devlet içlerinde ideal bir düzen oluşturmuşlardır. Herkes kendi görev bilinciyle hareket eder ve rüşvet kesinlikle kabul etmezler. Bilim, sanat ve edebiyat gibi birçok alanda gelişmişlerdir. Bu gelişimleri başka ülkelere seyahat edip gözlemleriyle beraber oluşmuştur. Gezginler onların yaşayışı ve tarihi hakkında birçok bilgi edinir.
Bacon'un ideal devleti bir yandan da Ortaçağ dönemine başkaldırıdır. Rönesans ile değişen toplumun dinamiklerini yansıtır ve bu değişimi dini inançlarla beraber birleştirerek ideal devleti yaratmıştır.