·172 syf.····Okunma: 20 Temmuz 2022 14:03 Selam arkadaşlar Sabahattin Ali'den devam ediyorum. Usta yazarın bu eseri tıpkı Kağnı eseri gibi kısa hikayelerden oluşuyor. Fakat bu eserinde bir de masalları var. 13 öykü 4 masaldan oluşan bu eser bir dönem yasaklanan eserlerden.
Biraz okuduktan sonra neden yasaklandığını zaten anlayabiliyoruz. Şu anda olduğu gibi o dönemlerde de düşünmek yasak.
Açık, net bir dille yazılmış hikayelerdeki betimlemelerle toplumun resmini çizmiş usta şairimiz ve yazarımız. Yine toplumun sorunlarını ele almış, toplumcu gerçekçi yazar olmanın hakkını veriyor.
En sevdiğim hikaye, kitaba da ismini veren Sırça Köşk hikayesi oldu. İktidar eleştirisi olan hikaye hiçbir kurum ya da kuruluşun kalıcı olmayacağını, biz halk olarak eğer istersek bu kurum ve kuruluşlardan daha güçlü olacağımızı, bizim istemediğimiz kimsenin bizi yönetemeyeceğini vurgulamış.
Sabahattin Ali bir dönem bu düşüncelerinden dolayı hapis yattı. Hayatını araştıranlar bilir ki kendi ülkesinde yabancı olmuştur. Düşünmesi istenmemiştir ve daha sonra da öldürülmüştür. Daha önce yaşamış birçok düşünür ve filozof gibi... ölümü hala tartışma konusu olsa da gerçekten araştıranlar bilir ki ona kıymışlardır.
Yine severek okuduğum bu eseri herkese tavsiye ederim, özellikle sırça köşk hikayesini okumanızı tavsiye ediyorum. Kitapla kalın sevgili okurlar